Florence hyllar Sverige i ny deckare

Kultursmakarnas gästskribent Florence Wetzel gav nyligen ut ”The Grand Man”, en deckare som framför allt hyllar Stieg Larsson, men även Sverige. Sedan 2013 vistas hon regelbundet under 3-månadersperioder i Sverige. Siktet är inställt på att en dag bosätta sig här. 

The Grand Man  är en deckare som utspelar sig framförallt i Gamla stan och är en kärleksförklaring till Stockholm och Sverige.

Florence Wetzel Foto: Helena Berzelius (Leafoto.se)

– Boken är mer eller mindre en hyllning till Stieg Larsson, berättar Florence. Min huvudkaraktär Juliet är en amerikansk jazzjournalist som själv är besatt av Millennium-böckerna, och hennes kärlek för trilogin genomsyrar The Grand Man.

Juliet hör Lisbeth Salander som en inre röst som ger henne råd. En annan huvudkaraktär, Magnus, är en svensk journalist som var nära vän till Larsson och har kunskap om vad som hände med Larssons försvunna fjärde manus.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är The-Grand-Man.jpgDeckaren utspelar sig i jazzklubbsmiljö i Gamla Stan, där gränderna utgör en perfekt miljö för mystiska och dramatiska händelser. Precis som Juliet i The Grand Man älskar Florence jazz. Ett par svenska jazzmusiker, Lars Gullin och Jan Allan, tillhör hennes favoriter. Jan Allan fikade hon för övrig med för ett par år sedan.

Florence har givit ut flera böcker. När hon bestämde sig för att skriva en svensk deckare, förde detta henne till Sverige. För att ge boken en trovärdig svensk karaktär har Florence gjort en grundlig research och samtidigt  byggt upp ett betydande nätverk i Sverige. Boken är skriven på engelska, men Florence hoppas att någon en dag vill översätta den till svenska.

– Jag åkte till Sverige första gången 2013 och sedan dess har det blivit flera gånger om året. Jag känner mig väldigt hemma i Sverige och förhoppningsvis kan jag flytta hit en dag.

Sedan första besöket i Sverige har Florence studerat det svenska språket, som hon nu behärskar väl, dock ännu inte tillräckligt bra för att översätta sin egen bok till svenska. Den svenska fikakulturen är en företeelse Florence omhuldar. När hon vill sätta lite extra guldkant på fikapausen väljer hon gärna en Princessbakelse. Den förekommer förstås också i The Grand Man.

Läs mer om Florence och hennes senaste bok här>>

Och läs en längre intervju på engelska med Florence här>>

Recension av Run Bake: It’s not all fika and Ikea

The Grand Man kan köpas på nätet:

KÖP PÅ ADLIBRISKÖP PÅ BOKUSKÖP PÅ BOOKOUTLET

Här är böcker som Florence tidigare publicerat:

Dashiki, Elvis in the Morning, Holy Denver, Madeline, Mrs. Papadakis och Aspasia

Här kan du läsa korta artiklar som Florence skrivit för Kultursmakarna:

Fika med Stockholms färggladaste guide

Fiket i Uppsala – mötesplats för mången författare

En svensk oas med julstämning i New York

En glassupplevelse i Gamla stan

Hunden Arthur – Bokmässans stjärna

Stig in i en annan värld på Storkyrkobadet 

”Cozy” – inte mysigt för en amerikan

Frukosten öppnade mitt sinne

En lagom svensk smörgås

Svart kaffe hos Jan Allan

Kokta ägg på Island

Klenäter var du än kommer på Island

Wallander och jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *