Slovakien – ett av Europas yngsta länder

Slovakien har med sitt läge mitt i Europa oftast tillhört eller varit en del av andra länder. Huvudstaden Bratislava var till exempel Ungerns huvudstad mellan åren 1536 och 1784. Före andra världskriget var Tjeckien och Slovakien ett land, Tjeckoslovakien. Mellan 1939 och 1945 fanns för första gången i historien ett självständigt Slovakien. Efter andra världskriget slogs länderna återigen ihop blev Tjeckoslovakien. Slovakien blev en självständig stat igen den 1 januari 1993 då Tjeckoslovakien delades. Nationaldagen är den 1 september eftersom Slovakiens första grundlag som skrevs under det datumet.
Sjön Štrbské pleso i Tatrabergen. Foto: Indrik Myneur

Sjön Štrbské pleso i Tatrabergen.
Foto: Indrik Myneur

Det slovakiska landskapet utmärks av en mängd berg och dalar. Bergskedjan Karpaterna sträcker sig över stora delar av landets norra halva. Här finns även de höga bergstopparna i Tatrabergen med flera populära skidorter. Där ligger också Slovakiens högsta punkt, Gerlachovský štít, 2 655 meter över havet. I sydost och sydväst, längs Donau, är landskapet flackt.

Matkulturen i Slovakien är ganska närbesläktad med den ungerska, tjeckiska och österrikiska. De största influenserna kommer från Böhmen i Tjeckien och Ungern. Gulaschgryta är ett exempel på de ungerska influenserna. I de östra delarna av landet finns även influenser från Ukraina och Polen. En av landets nationalrätter är brynzové halušky som är potatisknyten med smält fårost och garnerat med bacon. Det kan passa när landet har nationaldag den 1 september. Här förmedlar vi ett recept på brynzové halušky. Grunden till receptet hittade vi i DN.

Över 40 procent av landets yta är skog vilket gör att det finns gott om vilt att jaga. Viltkött som vildsvin, kanin och bison äts gärna. Traditionell slovakisk matkultur innehåller framför allt fläskkött, kyckling, även anka, gås och kalkon liksom mjöl, potatis, kål och mjölkprodukter. Klimatet är ganska hårt i Slovakien med kalla fuktiga vintrar och relativt varma somrar. Det har lett till att framför allt tåliga grönsaker och växter odlas här som till exempel potatis, kål och lök. Därför förekommer de mycket på den slovakiska menyn.

Slovakisk rätt brynzové halušky, surkålssoppa kapustnica och mustigt mörk öl. Foto: Stefan Krasowski

Slovakisk rätt brynzové halušky, surkålssoppa kapustnica och mustigt mörk öl.
Foto: Stefan Krasowski

Olika ostsorter är också en viktig del av matlagningen och speciellt getost. Till både frukost och middag äter man bröd till maten och före lunch serveras det ofta soppa. En typisk soppa är en kapustnica, gjord på surkål. En blodkorv som kallas krvavnica, gjord på vilka delar som helst av grisen är också en specialitet i Slovakien.

De drycker som de flesta dricker till maten är slovakiskt vin och öl. Ölen betraktas som Slovakiens nationaldryck.

Vill du veta mer om Slovakien? Läs mer på Utrikespolitiska institutets sidor här

Källor:
http://www.slovensko.se/bratislava/mat-och-dryck
https://sv.wikipedia.org/wiki/Slovakien
https://en.wikipedia.org/wiki/Slovakia
https://en.wikipedia.org/wiki/Bryndzov%C3%A9_halu%C5%A1ky

Panorama över höga toppar i Tatrabergen. Foto: Roman Herda

Panorama över höga toppar i Tatrabergen.
Foto: Roman Herda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *