Apple pie är en given klassiker på det amerikanska dessertbordet. Svenska Diana Ljungaeus, som bott i Los Angeles i över 20 år, tipsar här om apple pie med vaniljglass – för en lyckad amerikansk fest, som grillfest till exempel för att fira 4 juli.
Ingredienser, för 8 personer:
Pajskal– Ett 25cm stort färdigköpt pajskal eller mördeg (för recept på pajskal se på slutet av detta recept)
Fyllning:
1,5 liter tunt skivade äpplen
1 msk citronsaft
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
½ tsk mald kanel
1 krm mald muskotnöt
1 dl russin
1 dl hackade valnötter
Täcke:
1 ¼ dl vetemjöl
1 ¼ dl brunt råsocker (eller farinsocker)
3 msk smör (mer skadar inte)
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.
Lägg de skivade äpplena i en stor skål och droppa över citronsaften. Blanda strösocker, 2 msk vetemjöl, kanel och muskot i en annan skål och slå över äppelskivorna. Rör runt till blandningen är jämnt fördelad över äppelskivorna. Blanda i russin och valnötter och slå blandningen i pajskalet (i en pajform).
Blanda ihop täckesingredienserna (mjöl, råsocker och smör) till en smuldeg och strö över äppleblandningen. Täck formen (löst) med aluminiumfolie.
Baka i mitten på ugnen i 190 grader i 50 minuter. Tag bort aluminiumfolien efter halva baktiden. Om ovansidan inte är brun efter 50 minuter, låt pajen baka i ytterligare fem minuter.
Låt svalna något på ett bakgaller. Servera med vaniljglass.
Om du bakar pajskalet själv gör du så här:
Ingredienser, pajskal:
• 260 g vetemjöl, helst fullkorn.
• 2 msk socker
• 1/2 tsk salt
• 25 g kokosfett
• 80 g kallt smör
• drygt 1/2 dl kallt vatten
Så här gör du pajskalet:
Blanda mjöl, socker, salt, smör och kokosolja i matberedare cirka 15 sek. Det får gärna vara lite grynigt. Eller blanda för hand. Kokos och smör smälter vid olika temperatur, det gör att pajskalet blir luftigare.
Droppa i vattnet och rör om. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåp i en halvtimme (eller mer). Använd gärna en ordentligt stor plastpåse, för då kan du kavla ut degen i påsen – annars kan du kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Kavla ut degen så att du har ett par cm över runt kanterna på en pajform som mäter cirka 25 cm i diameter. Om degen går sönder är det bara att trycka till den.
När du har klätt formen är det bara att hälla i fyllningen och följa receptet ovan.