Tanabata – en fest tillägnad två älskande

Tanabata, Stjärnfesten, är en viktig japansk fest som firar myten av det älskande paret som lever på var sin sida om Vintergatan och bara kan mötas en natt om året. Men de kan bara mötas om natten är klar och skatorna kan bygga en bro över himlavalvet.

Tanabata, serpentiner i vinden

Tanabata, serpentiner i vinden

Tanabata hålls den 7:e dagen i den 7:e månaden på året. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti, i år 2020 den 7 augusti. Andra firar i år den 7 juli.

Det är över 2000 år gammal kinesisk saga, den Orihime och Hikoboshi (namnen stjärnorna Vega och Altair) som är bakgrunden till Stjärnfesten. Det var en gång en vävarprinsessa som hette Orihime och en koherdeprins som hette Hikoboshi som bodde i rymden. Men när de träffades lekte de hela tiden och glömde sina sysslor. Då blev kungen arg på dem och skilde dem åt så att de kom på olika sidor av Vintergatan. Kungen tillät dem bara att träffas en gång om året, på den sjunde dagen i den sjunde månaden i månkalendern. Men vädret måste vara klart, så folk ber för bra väder.

90px-Tanzaku

Tanzaku, önskningar skrivna till stjärnorna

När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka.
Serpentiner, som representerar de strängar som Orihime använde för att väva, används också som dekoration.

Färgglada Tanabatafestivaler hålls över Japan i början av juli och augusti. Bland de största och mest kända är de i Sendai i augusti och Hiratsuka nära Tokyo i juli.
Tanabata är ett tillfälle att fira med vänner och familj och äta populär japansk festivalmat. När det är festivaler i Japan är det mycket liv och rörelse på gatorna och många små stånd som säljer allt från dango mochi bollar till takoyaki bläckfisk bollar och allt möjligt gott och spännande.

Japan Centre i London, som säljer japanska livsmedel i Storbritannien och England, tipsar om populär japansk mat. Takoyaki är en enormt populär japansk rätt som är stekta runda degbollar med små bitar av bläckfisk inuti. Detta är en klassisk festivalmat och väldigt populär i Japan, där det finns snabbmatskedjor som liknar McDonalds som är specialiserade just på denna delikatess.

Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser. Läs mer om  Japanska Sällskapet.

Källor:
http://infojapanskathesallskapet.blogspot.se/
http://mangkulturellaalmanackan.wordpress.com/2014/06/30/juli-2014/
http://zoomingjapan.com/culture/tanabata-festival/
http://blog.japancentre.com/2011/06/29/tanabata-festival-traditional-japanese-festival-foods/

http://en.wikipedia.org/wiki/Tanabata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *