Den 22 juli är det räkans dag. Då, liksom den 14 februari när det är Alla hjärtans dag, Valentindagen, passar det att laga Förälskade räkor. Valentindagen firas till minne av ett romerskt helgon. Läs mer om Alla hjärtans dag här.
Dagen firas ofta genom att ge något fint till någon som man tycker om – en middag kanske? Vad kan då passa bättre än Förälskade räkor? Den här rätten har blivit en favorit hemma, både bland stora och små, och vi har gjort den i tjugofem år vid det här laget. Jag vill minnas att vi hittade det i Aftonbladet.
Ingredienser till fyra personer:
500 g räkor med skal – eller cirka 250 gram skalade
2 gula lökar
1 msk smör eller margarin
1 fiskbuljongtärning
1 dl torrt vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk fransk senap
2 dl crème fraiche
½ dl hackad dill
Tillbehör:
ris eller pasta
sallad
Gör så här:
Skala eller tina räkorna.
Skala löken och skiva den tunt.
Fräs löken i matfett. Tillsätt buljongtärning, vitt vin, tomatpuré, senap och crème fraiche och rör om.
Låt sjuda några minuter så att såsen tjocknar. Blanda ner räkorna i såsen och värm försiktigt utan att koka. Strö över den klippta dillen och servera med ris eller pasta och en god sallad.
Tänk på att aldrig låta räkorna koka, för då blir de lätt sega. Lägg i dem i såsen just innan du serverar så att de hinner bli varma men inte längre.
Om du använder skalade räkor kan du räkna med ungefär hälften av mängden jämfört med oskalade.
För den som vill fira dagen med att fördjupa sig rekommenderar vi boken ”Lycka” av Dalai Lama. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken…