Le menu d´amour – Kärleksmenyn

Denna meny finns i en bok av Nicolas Barreau. I boken ”En engelsman i Paris” hjälper menyn till i handlingen och författaren menar att den alltid är värd ett försök och förmedlar den vackra restaurangägarinnans Aurélies recept.

Jag tycker det verkar gott och delar med mig av dem. En fördel är att allt går att förbereda. Recepten är för 4 personer – är ni bara två går det bra att spara resterna till dagen efter. en-engelsman-i-paris

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Dagen firas till minne av ett romerskt helgon. Läs mer om Alla hjärtans dag här. Dagen firas ofta genom att ge något fint till någon som man tycker om – en middag kanske?

Mâchesallad med avokado, champinjoner och macadamianötter i potatisvinägrett

Ingredienser
100 gram mâchesallad
100 gram små champinjoner
1 avokado
10 macadamianötter
1 rödlök
1 stor potatis (mjölig sort)
60 gram bacontärningar
1 dl grönsaksbuljong
2-3 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
3 tsk olivolja
En gnutta smör
Salt & Peppar

Gör så här:
Ansa och skölj mâchesalladen. Tvätta champinjonerna, dra av skinnet och skär i mindre bitar. Skala och skiva avokadon. Rosta macadamianötterna gyllenbruna i en stekpanna med en gnutta smör. Dela löken och skär den i tunna skivor. Koka potatisen med skalet på tills den mjuknar. Stek bacontärningarna i stekpanna så att de blir genomstekta och knapriga. Koka sedan upp grönsaksbuljongen och tillsätt vinäger, salt, peppar och en matsked honung och olja. Skala potatisen, mosa ner den i buljongen med en gaffel och mixa slät med elvisp. Lägg upp mâchesalladen med champinjonerna, avokadoskivorna, lök och nötter på tallrikarna. Strö över bacontärningarna och ringla den ljumma såsen över salladen. Servera genast.

 

Lammragu med granatäppelkärnor och potatisgratäng
Ingredienser:
400 gram lammbog
2 morötter
2 selleristänger
1 stor aubergine
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 granatäpplen
200 gram tomater
3 msk smör
1 knippe färsk timjan
1 msk mjöl
2,5 dl torrt vitt vin
400 g småpotatis (fast sort)
2 ägg
2,5 dl grädde

Gör så här:
Avlägsna överflödigt fett från lammbogen och skär köttet i tärningar. Skala morötterna och skölj och ansa sellerin. Skölj av och tärna auberginen, liksom resten av grönsakerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela granatäpplena, gröp ur halvorna och spara kärnorna. Doppa tomaterna i kokande vatten, spola av dem i kallt vatten och dra av skinnet. Kärna ur och tärna dem. Fräs grönsakerna (utom tomater och granatäppelkärnorna) i en stekpappa med smör. Tillsätt salt, peppar och färsk timjan. Stek lammköttet i olivolja i en traktörpanna, salta och peppra efter behag. Pudra över mjöl, rör om och häll därefter i vitt vin. Tillsätt grönsakerna, även tomaterna och låt puttra under lock i ugnen på svar värme (150 grader) i cirka två timmar. Späd med mer vin vid behov. Granatäppelkärnorna tillsätts först mot slutet. Skölj, skala och skär potatisen i mycket tunna skivor (eller använd osthyvel) medan köttet puttrar i ugnen. Smörj en gratängform med smör och placera potatisskivorna i en cirkel. Salta och peppra. Vispa sedan ihop grädde och ägg, krydda något och häll blandningen över potatisen. Lägg slutligen smörklickar ovanpå. Grädda i 180 grader i cirka 40 minuter.

Gâteau au chocolat med blodapelsinparfait
Ingredienser:
100 gram mörk choklad (minst 70 % kakaohalt) 2 ägg 35 gram (normalsaltat) smör 3,5 msk farinsocker 1 msk vaniljsocker 2 msk mjöl 4 små chokladbitar

Gör så här:
Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Vispa upp äggen och tillsätt socker. Rör ner vaniljsocker. Blanda försiktigt ner mjölet och den smälta chokladen. Smörj (med smör) och mjöla två ugnsfasta portionsformar. Fyll formarna till en tredjedel och lägg två chokladbitar i varje form. Fyll därefter på med resten av smeten. Grädda i förvärmd ugn (220 grader) i 8-10 minuter. Dessa gâteaux au chocolat ska vara välgräddade utanpå och lösa inuti. Pudra dem med vaniljsocker och servera ljumma. Till dem passar blodapelsinparfait.

Blodapelsinparfait
Ingredienser:
3 blodapelsiner
2 äggulor
1,5 dl florsocker
3 msk hett vatten
2 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Blanda äggulorna med socker, en nypa salt och tre matskedar hett vatten och vispa med elvisp tills smeten tjocknar. Tillsätt saften från två blodapelsiner. Vispa grädden med vaniljsocker och blanda försiktigt ner den i smeten. Häll i en form och låt stelna i frysen över natten. Dekorera med apelsinskivor och servera tillsammans med gâteaux au chocolat.

Bon appétit!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *