Alla dagar borde vara kärlekens dag

Den 14 februari är det ”Alla hjärtans dag”. Det brukas firas genom att du ger något fint till någon du gillar. Men borde inte alla dagar vara kärleksdagar och den som vill spara på miljön kan ju göra något snällt istället för att köpa något. Alternativt sända en fin tanke till någon, den varan är det ju ont om emellanåt.

Egentligen borde väl alla dagar vara kärlekens dag. Att känna kärlek från sig själv och sina nära är ju lika viktigt för hälsan som rent vatten, motion och näring. Alla hjärtans dag eller Valentine’s Day som den heter på engelska började firas i Sverige mycket sent någon gång under 1900-talet, enligt en artikel från Nordiska museet.

DSCN0804

I några veckor har handeln förberett sig för denna dag. Överallt i butikerna ser du hjärtan och små nallar som håller just ett hjärta, där det står något gulligt till din käraste. För att inte tala om all choklad. Du kan inte gå förbi en kassa utan att bli lockad av choklad insvept i rött glansigt papper. Samtidigt kan du läsa i tidningarna vad kändisarna vill ha denna dag och hur de firar med sin vän. Någon är inte nöjd med mindre än en diamantring.
Precis som många andra så kallade nya högtider kommer de från USA. Just alla hjärtans dag lär ha kommit under 1900-talet, som sagts tidigare, och intresset för dagen har ökat år från år  I de anglosaxiska länderna har dagen firats länge och har sitt ursprung från medeltida vårfester, där flickor och pojkar parades ihop under olika lekar.

Vem var då denne Valentin? Han var ett romerskt helgon, men mycket mer om honom känner man inte till mer än just att han var ett helgon och att hans dag är den 14 februari. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par.

För den som vill fira dagen med att fördjupa sig rekommenderar vi boken ”Lycka” av Dalai Lama. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken…

Hjärtat på bilden fick min man av vår dotter, som precis fyllt 21 år, när hon gick på förskolan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *