Fira Solfesten – Inti Raymi – med Quinotto

Det peruanska köket anses vara ett av de mest varierade och originella i världen och är med i Guinness rekordbok för största variation och mångfald av traditionella rätter i världen.

Det fiskerika vattnet har gett upphov till Perus nationalrätt ceviche. Vit fisk, grön citron och massvis av koriander blandas till en fräsch fiskrätt som serveras med den typiskt peruanska cocktailen Pisco Sour.

Men eftersom Solfesten firas i Cuzco, en stad i sydöstra Peru som ligger på 3 400 meters höjd över havet i Anderna förmedlar vi i stället ett recept med Quinoa. Denna näringsrika gröda härstammar från Anderna. Ungefär samtidigt med midsommar här i Sverige finns ett nyår att fira – Inti Raymi – en midvinterfest från inkatiden. Den 24 juni är det andinskt nyår och solfest i Latinamerika.

Quinoa, som också kallas mjölmålla, innehåller upp till 23 procent protein – mer än dubbelt så mycket som andra spannmål – samt kolhydrater, viktiga aminosyror, järn, kalcium, magnesium, fosfor och vitaminer. Grödan är lättsmält, har en låg fetthalt och är glutenfri.

Quinoa växer i torra och salta jordar och plantorna utsätts för extrema väderförhållanden mer än två tredjedelar av sin livscykel. Precis som potatis så var quinoa en gång basföda i det mäktiga inkariket.

Det här receptet hittade vi på Quinoa.se.

Ingredienser till 3-4 portioner Quinotto 

Quinotto

Quinotto

3 dl quinoa
2 msk olivolja
1 gul lök, skalad och skivad
6 dl smakrik grönsaksbuljong från tärning eller granulat
1 röd paprika, hackad
1 gul paprika, hackad
olivolja
2 dl gröna ärtor
1 tsk garam masala eller tandoori
salt och peppar
rostade pinjenötter

Gör så här:
Skölj quinoan i en sil och låt den rinna av.
Fräs den skivade löken mjuk och glansig.
Tillsätt quinoan och fräs allt ytterligare några minuter.
Tillsätt grönsaksbuljongen och låt allt koka upp och låt sen koka i cirka 15 minuter tills allt vatten kokat in.
Under tiden som quinoan kokar:
Fräs den röda och gula paprikan mjuk i olja tillsammans med garam masala/tandoori.
Tillsätt ärtorna så de blir varma och smaka av med salt och peppar.
Fluffa till den kokta quinoan med en gaffel, garnera med paprikan och de gröna ärtorna.
Rosta pinjenötter snabbt i stekpanna eller ugn och strö dem över rätten precis före serveringen.

Förslag på tillbehör: guacaumole och en sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *