Ett axplock rätter från Afrika

Den 27 april är det Togos nationaldag. Då firar landet självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960. Här presenterar vi några rätter som kan tillagas var för sig eller flera som en buffé. Recepten har vi fått från Gertrud Berggren Norman.

Knytkalas med afrikanska maträtter
Foto: Gertrud Berggren Norman

FÄRSRÄTT MED RUSSIN (sydafrikainspirerad)
2 personer
200 g nötfärs
0,5 msk smör
1 dl vatten
1 st vitlöksklyfta
0,5 st köttbuljongtärning 0,5 dl russin, gärna sultan
1 tsk curry
0,5 tsk chilipulver
0,5 st lök, gul
Tillbehör
1 dl matlagningsyoghurt

DORO WAT (etiopisk kycklinggryta)
8 portioner
4 hackade rödlökar fräses I olja
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
3 cm ingefära, skalad och hackad
5 dl qibe (se recept nedan)
1/2 tsk kardemummakärnor, stötta
6 kryddnejlikor
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1/2 dl berbere (se recept nedan) eller malen och hackad mycket stark chilifrukt
4 kycklingbröst
1 liter kycklingbuljong
färskpressad saft från 2 lime
1 dl rött vin
4 ägg, hårdkokta
salt

QIBE (etiopiskt kryddsmör)
1 kilo smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 cm ingefära, färsk
1 dl basilikakvistar, hackade
1 tsk spiskummin, vit eller vanlig 1/2 tsk gurkmeja
4 hela kardemummakapslar
smör att fräsa kryddorna i

Man skall äta detta med ett bröd som heter Injera som nästan liknar wettexduk I konsistensen.

Injera Foto: Lukasz Nowak

Injera
Foto: Lukasz Nowak

INJERA (bröd)
1 l vetemjöl
0,5 l kornmjöl
25 gr jäst
1 liter ljummet vatten (skall stå i två dagar!!)
Dag tre tillsätter man 2 dl kallt vatten och 1,5-2 dl kokande vatten

Värm en lätt oljad teflonpanna och grädda som pannkakor men bara på ena sidan. Häll i 1-1 1/4 dl smet (är lagom för en stekpanna med ca 28 cm i diameter) och vinkla pannan så att smeten täcker hela pannan. Stek på medelvärme. När brödet fått färg och små hål börjar bildas lägger du på ett lock. När kanterna börjar vikas uppåt (efter ytterligare ca en minut) är brödet klar. Konsistensen blir seg och lite svampig och smaken syrlig.

Etiopisk kryddblandning Foto: Badagnani

Etiopisk kryddblandning
Foto: Badagnani

BERBERE (etiopisk kryddblandning)

1/2 msk fänkålsfrön
1,25 dl torkad chilipeppar, gärna New Mexico eller Serrano
1,25 dl paprikapulver
1 msk salt
1 msk malen ingefära
1/2 msk lökpulver
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk vitlökspulver
1 krm malda nejlikor
1 krm malen kanel

Bobotie Foto: Bli

Bobotie
Foto: Bli

BOBOTIE (sydafrikansk köttfärspaj)

4 personer
500 gr köttfärs
2 vita lökar
kajennpeppar
curry
riven ingefära
sultanrussin
lite mango chutney

Till äggstanningen:
3 ägg
2,5 dl vispgrädde eller mjölk
salt
peppar
riven ost
gurkmeja

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och hacka löken. Fräs löken mjuk i matfettet i en stekpanna.
  3. Blanda den stekta löken med färs, kajennpeppar, russin och salt. Fördela och tryck ut färsen i en smord, ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port).
  4. Äggstanning: Vispa ihop ägg, 2,5 vispgrädde eller mjölk, salt, peppar, riven ost och gurkmeja och lägg smeten ovanpå köttfärsröran. Grädda i ugnen i 200 gr i 30 min.
Poulet Yassa Foto: Kinesira

Poulet Yassa
Foto: Kinesira

POULET YASSA (senegalesisk kyckling)
4 portioner

4 kyckligfiléer som strimlas och marineras i:
3 msk olivolja
100 g rosmarin eller timjan
1 tsk honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
0,5 st citron
2 hackade viklöksklyftor
Chili efter smak (egen idé)
Marinera gärna över natten.
Stek kycklingen och spara överbliven marinad till löksåsen. Blanda sedan kycklingen i löksåsen.

Löksås
3 gula lökar
2 msk vinäger
2 dl vatten
1 klyfta vitlök
1-2 kycklingbuljongtärningar 0,25 dl citronsaft
0,5 skivad röd paprika
0,5 skivad gul paprika
0,5 skivad grön paprika
0,5 tsk salt

Garnering
Lägg fullkornsris i mitten på ett stort fat.
Lägg kycklingen med löksås runt riset. Garnera med
Gröna oliver
2 skivade och kokta morötter
100 g skivad haricots vertes
4 kokta ägg
2 skivade tomater
Persilja

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *