Dans är – också – rena hälsokuren!

Det är hälsosamt att dansa, det visar forskning. Dans kan göra dig gladare, friskare och smartare. Dans minskar stress, förbättrar minnet och lindrar ångest och smärta. Dessutom kan räcka med att bara titta på andra som virvlar runt i en vals. Dansens dag, eller den internationella dansdagen firas den 29 april. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
Dans är hälsosamt. Här dansar Folkdansgillet Kedjan i lettiska Sigulda. Foto: Lettiska kulturcentret

Dans är hälsosamt. Här dansar Folkdansgillet Kedjan i lettiska Sigulda. Foto: Lettiska kulturcentret

Dansens dag firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag. Jean-Georges Noverre föddes i Paris den 29 april 1727 och dog i Saint-Germain-en-Laye den 19 oktober 1810. Han var balettmästare och anses som den moderna balettens fader. Därför har hans födelsedag blivit den internationella dansdagen.

Jean-Georges Noverre

Jean-Georges Noverre

Omkring 300 år senare har Eva Bojner Horwitz undersökt hur dans påverkar oss fysiskt, psykiskt, emotionellt och biologiskt.  Hon är forskare i kulturhälsa och medicine doktor i socialmedicin vid Uppsala universitet.

I en studie undersöktes en grupp kvinnor med utmattningssymtom och kronisk smärta. De fick dansa i 90 minuter en gång i veckan under sex månader. Det gav resultat, både på kort och på lång sikt. Deras smärtproblem minskade och deras rörelser blev mjukare och mer nyanserade.
– När rörelsemönstret blev mer nyanserat så blev också patientens förmåga att utrycka och verbalisera sina känslor mer nyanserad, säger Eva Bojner Horwitz till Expressen och berättar att stressen minskade hos kvinnorna i dansgruppen.

Dans kombinerar ett flertal erkända terapier som till exempel:
• mental träning (hjärngymnastik)
• rörelseterapi (aktiverar en mångfald muskelgrupper)
• konditionsträning (långsamma låtar bränner fett – snabba låtar och ger så kallat ”flås”)
• taktil terapi (det vill säga kroppslig beröring)
• musikterapi (rytm och musik) – från den musikterapeutiska forskningen är det känt hur ofärdiga gubbar och gummor nästan rest sig ur sina rullstolar när de hört rytmiska låtar)

Fri dans bäst

Eva Bojner Horwitz

Eva Bojner Horwitz

Den fria, improviserade dansen har Eva Bojner Horwitz funnit är den dans som är mest effektiv.
– Ju mer styrd en aktivitet är, med regler eller koreografi, desto mer förlorar du känslan av att bli drabbad av dina känslor. De djupare emotionella effekterna får vi lättare tillgång till när vi utövar, eller tittar på, fri, improviserad dans, säger hon.
Pardans är dock inte att förakta. När man dansar pardans är man medvetet närvarande i sin kropp och får en djup, emotionell inlevelse. Samtidigt tränas man i att läsa av och kommunicera med sin partner.

Här kommer en lista över dansens 15 hälsoeffekter:
1. Lindrar smärta.
2. Minskar stress.
3. Förbättrar minnet.
4. Ökar koncentrationen.
5. Bättre rörlighet.
6. Ökar inlärnings- förmågan.
7. Ökar förmågan att skilja sina egna och andras känslor.
8. Ökar förmågan att sätta ord på sina egna och andras känslor.
9. Ökar självkänslan.
10. Ökar kropps- medvetandet.
11. Ökar livsenergin.
12. Ökar kreativiteten.
13. Stimulerar kroppens lugn- och rosystem.
14. Minskar aggressioner.
15. Dämpar ångest.

Här får vi tips om världens kanske 10 bästa dansfilmer!
Pina
Flashdance
Save the last dance
Fame
Billy Elliot
Center Stage
Strictly Ballroom
Saturday Night Fever
Carmen Carmen
Black Swan

Källor:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *