Frike med kött, mandel och pinjenötter

Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter Foto: Lena Ahlström

Frike med köttgryta, mandel och pinjenötter
Foto: Lena Ahlström

I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött. Det kan passa för den som vill uppmärksamma Syriens nationaldag den 17 april.

Ingredienser för 20 personer (eller 4-6 personer):
3 kg (600 g) frike (alternativt råris, gärna rostat i ugn)
3 kg (600 g) högrev
3 dl (1/2 dl) skalad och hackad mandel
3 dl (1/2 dl) pinjenötter
100 g (en klick) smör
1,5 dl (1/4 dl) olivolja
3 (1) lagerblad
5 (1) buljongtärningar
2 (1 liten) gula lökar
kryddpeppar
3 (1) kanelstänger
svartpeppar
salt
eventuellt kardemumma

Gör så här:

  1. Skär köttet i medelstora kuber. Bryn köttet i olja, salta, peppra och tillsätt lagerblad, kryddpeppar, kanelstänger och hackad lök samt eventuellt kardemumma. Häll på vatten tills det täcker köttet.
  2. Koka köttet tills det blir mört, vilket tar cirka 1,5 – 2 timmar.
  3. Skölj frike och låt det stå i 2 timmar.
  4. Slå bort vattnet och skölj frike igen.
  5. Koka upp 4,5 liter vatten med 5 buljongtärningar och låt frike koka i 1 timme.
  6. Bryn mandel och pinjenötter i smör tills de blir gyllenbruna. Sila bort överflödigt smör och lägg upp nötterna i en separat skål.

Servera köttet och frike tillsammans med nötterna, yoghurt och sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *