Den här chokladkakan, som kallas salamikorv i Italien, är mycket enkel och snabb att tillaga men behöver 2-3 timmar i kylen innan den kan skäras upp och serveras.
Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt denna chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.
Cirka 24 skivor:
270 g mariekex
130 g smör
50 g kakao
150 g mjölkchoklad
125 g socker
4-5 msk mjölk
2-3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt ckokladen. Rör om tills chokladen har smält och ta bort kastrullen från plattan. Låt röran kallna. Under tiden, lägg hälften av kexen och sockret i en matberedare och hacka dem fint. Resten av kexen ska brytas eller krossas i grova bitar.
- Blanda alla ingredienser väl. Testa att rulla en liten del av degen till en boll. Om bollen smular och inte håller ihop ska du tillsätta lite mer mjölk.
- Rulla degen i plastfolie. Forma degen som en salami. Ställ i kylen 2-3 timmar tills den stelnar eller en halvtimme i frysen.
- Salamin kan rullas i florsocker, kakao, kokosflingor eller hackade nötter. Skär upp rullen i 1 centimer tjocka skivor när degen stelnat.