Pasta med skaldjur (pasta frutti di mare)

Pasta frutti di mare Foto: Lena Ahlström

Pasta frutti di mare
Foto: Lena Ahlström

Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Vi tipsar om detta recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare) eller aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.

Ingredienser för 4-6 personer

1 kg spagetti
16 körsbärstomater
8 räkor
10 färska blå musslor
1 bläckfisk
18 små musslor
6 msk olivolja extravergine
1 glas vitt vin
1 knippe persilja
2 nypor stark peperoncino/chilli
2 klyftor vitlök

Gör så här:

  1. Låt vitlöken och peperoncino fräsa i en stekpanna tillsammans med olivoljan tills vitlöken får en lätt gyllenbrun färg.
  2. Rengör musslorna och räkorna (låt skalet vara kvar och tag endast bort huvudet) och lägg i dem i stekpannan så att dom får fräsa i en minut innan ni häller i vinet. Rör om ordentligt och låt det fräsa medan ni rengör och skär upp körsbärstomaterna i klyftor, tillsätt även dom och fortsätt att röra om.
  3. Sänk värmen och låt det stå och puttra i 10 minuter så att vätskan minskar. Mot slutet – tillsätt salt och persilja (spara lite persilja till garnering). Sila pastan och häll i den direkt i stekpanna tillsammans med resten av ingredienserna.
  4. Ett tips är att koka spagettin 1-2 minuter kortare än vad som står på paketet. Pastan fortsätter att mjukna när den blandas med såsen. Det är hemligheten med al dente. Servera med finhackad persilja på toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *