Chokladkaka (chocolate salami roll)

Chocolate salami rollo Foto: Lena Ahlström

Chocolate salami rollo
Foto: Lena Ahlström

Den här chokladkakan, som kallas salamikorv i Italien, är mycket enkel och snabb att tillaga men behöver 2-3 timmar i kylen innan den kan skäras upp och serveras.

Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt denna chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.

Cirka 24 skivor:

270 g mariekex
130 g smör
50 g kakao
150 g mjölkchoklad
125 g socker
4-5 msk mjölk
2-3 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt ckokladen. Rör om tills chokladen har smält och ta bort kastrullen från plattan. Låt röran kallna. Under tiden, lägg hälften av kexen och sockret i en matberedare och hacka dem fint. Resten av kexen ska brytas eller krossas i grova bitar.
  2. Blanda alla ingredienser väl. Testa att rulla en liten del av degen till en boll. Om bollen smular och inte håller ihop ska du tillsätta lite mer mjölk.
  3. Rulla degen i plastfolie. Forma degen som en salami. Ställ i kylen 2-3 timmar tills den stelnar eller en halvtimme i frysen.
  4. Salamin kan rullas i florsocker, kakao, kokosflingor eller hackade nötter. Skär upp rullen i 1 centimer tjocka skivor när degen stelnat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *