Efterrätt med polkagris passar bra på polkagrisens dag den 20 april. Detta recept hittade vi bland Icas recept, där de skriver att polkagrisdrömmen passar perfekt att servera till efterrätt. Desserten är en modern landskapsrätt från Småland och du gör den av bland annat polkagris, grädde, vit choklad och digestivekex. Mums!
Ingredienser för 4 portioner:
2 dl polkagrisar
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
4 digestivekex
2 msk smält smör
2 1/2 dl kesella (10 %)
1 msk färskpressad limejuice
Gör så här:
1. Stöt polkagrisarna grovt i en mortel. Ta undan lite till garnering.
2. Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn.
3. Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret.
4. Blanda den vispade grädden med kesella och den smälta chokladen. Rör ner polkakrosset. Smaka av med limejuice.
5. Lägg digestiveblandningen i botten på portionsglas. Fördela gräddblandningen över. Ställ i kylen 4-6 timmar. Garnera med polkagrisar och gärna citronmeliss.