Auberginegratäng med mozarella och parmesan

Italiensk auberginegratäng med mozarella och parmesan Foto: Lena Ahlström

Italiensk auberginegratäng med mozarella och parmesan
Foto: Lena Ahlström

Valborgsmässoafton firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret.

I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner.

Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är denna auberginegratäng.

Ingredienser till 4 portioner
2 (ca 500 g) auberginer, skalade och skivade
1–2 tsk salt
olivolja

Tomatsås
3 vitlöksklyftor, hackade
1 burk (400 g) krossade tomater
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
1–2 tsk strösocker
400 g mozzarellaost
1 1/2 dl (140 g) pesto
50 g riven parmesanost

Gör så här:

  1. Bred ut auberginerna i durkslag, salta. Låt rinna av 30 minuter.
  2. Torka av saltet, lägg på smord plåt.
  3. Sätt in dem i ugnen på 190 grader i cirka 20 minuter.
  4. Bryn vitlöken i 1–2 matskedar olja.
  5. Blanda med övriga ingredienser till tomatsåsen.
  6. Koka ihop till krämig röra. Smörj en ugnssäker form.
  7. Bred ut det mesta av tomatsåsen.
  8. Varva aubergine med mozzarellaskivor.
  9. Fördela peston, resten av tomatsåsen och parmesanen.
  10. Grädda i 190–200 graders ugnsvärme cirka 30 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *