Högtider att uppmärksamma från 28 februari till 9 mars

I morgon lördag är det skottdagen, den 29 februari. Enligt en gammal tradition var det en dag då kvinnor också kunde fria – läs mer om den traditionen här. På söndag hälsar Bulgarien våren välkommen – det är Baba Marta. Samma dag firades nyår i antikens Rom. Namnen på våra månader kommer också från den tiden. Missa inte att det på torsdag är  ”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag. Fem matrelaterade dagar och fyra länders nationaldag finns också att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Vart fjärde år är det skottår, som i år 2020. På skottdagen, den 29 februari, är det fritt fram för kvinnor att fria…

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på karelska piroger.

Lördag 29 februari
– Skottdagen – I år, 2020, är det skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde  år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Tidigare inföll skottdagen den 24 februari som är den 55:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då återstår 310 dagar av året (311 under skottår). 1996 ändrades detta, så att skottdagen från och med 2000 infaller den 29 februari. Vitlöksfrästa ärtskott kan hur som helst passa denna dag. Är du kvinna kan du passa på att fria denna dag – läs mer om den traditionen här.

Söndag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars*. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN).
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day* (FN)
– Världsnaturdagen (WWF)
– Hinamatsuri (japansk tradition) – Dockfestivalen, firar flickor och man ber för deras fortsatta hälsa och lycka.
– Mandelkubbens dag*


Onsdag 4 mars
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.
Bananens dag*. Vår populäraste frukt är mycket nyttig – men egentligen är bananen ett bär. Gör Linda Bakkmans stärkande bananpannkakor.


Torsdag 5 mars
– Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se.
– ”Fössta tossdan i mass” – Smålands inofficiella nationaldag – firas av alla som gillar Småland. Och på denna dag äts förstås massipantååta (marsipantårta) – baka en själv.


Fredag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.


Lördag 7 mars
Punchrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.


Söndag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afghanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
Imam Alis födelsedag (shiamuslimer) år 600 efter vår tideräknings början.


Måndag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *