Vinbladsdolma – till Newroz

Kurdiska recept är inte helt lätt att hitta. Men vi hittade Rojin, kurd från den turkiska delen som har en blogg med recept på kurdisk mat, Kurdmat. Recepten och tillagningen av den kurdiska maten har hon lärt av sin mamma Sadiye.

Det är en ambitiös fin blogg med många härliga recept som vi gärna förmedlar. De kan komma väl till pass för den som vill fira Norooz/Nawrouz/Newroz – det vill säga det iranska/ afghanska/kurdiska nyåret i mars.

Här är Rojins recept på Vinbladsdolma: ”Det tar lite tid att förbereda och det tar lite tid att tillaga dolma men ack så gott det blir! Man får räkna med 1 1/2 timme beroende på mängden mat man vill göra. Dolma är gott att äta kall som varm och dagen efter blir de ännu godare.”

Vinbladsdolma Foto: Rojin/Kurdmat

Vinbladsdolma
Foto: Rojin/Kurdmat

 

Ingredienser för 4-6 personer:
40-50 st vinblad (konserverade eller i lösvikt)
ca 8 dl långkornig ris
2 st vitlök
2 paprika snacks
2 tomater
1 dl hackad persilja (ev. ½ dl hackad färsk mynta) Gott på sommaren!
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
5 matskedar tomatpuré
1 msk stark paprikapuré (Kan uteslutas)
Summak (Torkade frö, finns att köpa i diverse utländska matbutiker)
+ 8 dl kokande vatten

Förberedelse:
1. Börja med att hälla det kokande vattnet över summak i en vattenbringare eller i en skål. Låt det stå och dra tills det är dags att använda det.
2. Skölj vinbladen och sära försiktigt på dem.
3. Lägg alla bladen med den fina och blanka sidan neråt på ett fat.
4. Häll lite olivolja i botten av en djup kastrull.
5. Sortera bort trasiga och små blad och lägg dem i botten av kastrullen.
6. Skölj riset några gånger i kallt vatten
7. Finhacka persilja, paprika snacks och tomater i små tärningar.

Tillagning:
1. Blanda samman alla ingredienser och tillsätt riset och pressa ner vitlök.
2. Lägg en matsked fyllning på varje blad
3. Vik ihop sidorna
4. Rulla dolmen ganska hårt och varva lager efter lager i kastrullen tills alla bladen är slut
5. Sila summak-vatten direkt över dolma i kastrullen
6. Lägg en tallrik som tyngd över dolma och på med locket. Koka upp och låt sjuda i 30-45 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *