Lammframdel i ugn – till Newroz

Kurdiska recept är inte helt lätt att hitta. Men vi hittade Rojin, kurd från den turkiska delen som har en blogg med recept på kurdisk mat, Kurdmat. Recepten och tillagningen av den kurdiska maten har hon lärt av sin mamma Sadiye.

Det är en ambitiös fin blogg med många härliga recept som vi gärna förmedlar. De kan komma väl till pass för den som vill fira Norooz/Nawrouz/Newroz – det vill säga det iranska/ afghanska/kurdiska nyåret i mars.

Här är Rojins recept på Lammframdel i ugn.
Så här skriver hon: ”Lammköttet blir saftigt och mört om man tillagar det på detta vis. Det är en riktigt festrätt som tar lite tid men den står ju i ugnen och sköter sig själv och man får tid till annat  En väldigt uppskattad rätt från Kurdistan.”

Lammframdel i ugn Foto Rojin/Kurdmat

Lammframdel i ugn
Foto Rojin/Kurdmat

Ingredienser; 4-6 personer:
Ca 2 ½ kg lammframdel, här med ben
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapasta
4 vitlöksklyftor
2 dl vatten
Salt
Tillagning:
1. Skölj lammframdel med kallt vatten och lägg den i en rymlig lergryta eller annan ugnsform
2. Blanda tomatpuré, paprikapasta, vatten, pressa ned vitlök och 1 msk salt i en skål och blanda ihop
3. Salta rikligt omkring lammköttet och häll över tomatsåsen
4. Lägg på locket eller täck ordentligt med aluminiumfolie och lägg kylskåpet i ca 2-4 timmar innan tillagning så blir den ännu godare i smak. Har man inte tid för marinaden är det bara att lägga i ugnen på 250 grader i ca 30 minuter och sänk sedan värme till 200 grader i ytterligare 1 ½ timme
5. Ta ut köttet. Ta bort aluminiumfolie och lägg tillbaka köttet och grilla tills den fått en fin yta i några minuter.
6. Skär köttet i mindre bitar och lägg på ett fat. Såsen kan sparas som tillbehör

Servera med Kurdiskt ris och Rödkålssallad med granatäpple.

4 comments for “Lammframdel i ugn – till Newroz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *