Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september, kl 07:00. Från 2017 gäller reglerna att fritidsfiskare sedan får fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december. Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens sida.
Här förmedlar vi ett recept på hummersoppa från Leif Mannerströms Stora kokbok.
Ingredienser för 4 personer:
2 små glaskokta humrar (se nedan)
1 l buljong på hummerskal
4 dl vispgrädde
1 msk smör
4 cl konjak
2 cl madeira
1 tsk maizena
några hyvlade tryffelskivor
salt och peppar
Garnityr
Lite strimlad tryffel
krasse
Gör så här:
Rensa och pilla ur humrarna. Skär köttet i vackra skivor eller bitar och lägg åt sidan.
Koka upp hummerbuljongen. Reducera tills ca 8 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop sakta ca 5 minuter. Rör i smör och häll i konjak och madeira. Rör ut maizenan i 2 tsk vatten och tillsätt. Smaka av med salt och peppar.
Värm hummerköttet och lägg i varma sopptallrikar. Slå över den heta soppan samt tryffelskivorna.
Garnera med strimlad tryffel och krasse.
Leif Mannerström beskriver i sin Stora kokbok hur man glaskokar hummer och havskräftor:
”Om hummern eller havskräftorna ska tillagas utan kokning förkokar man dem lätt, även kallat ”glaskokning” eftersom skaldjuren blir lite glasartade. På så vis undviker man att skaldjuren blir sega.
Gör så här:
Koka upp vatten. Lägg humrarna (utan gummiband) eller havskräftorna.
Låt koka i max 1 min. Ta upp skaldjuren och låt kallna, gärna i kallt vatten.”
Leif Mannerström beskriver i sin Stora kokbok även hur man gör en Skaldjursfond:
”Skaldjursfonen är en perfekt grund för en läcker fisksås eller en krämig soppa.
Ingredienser för ca 2,5 dl
1 kg skal från havskräftor, flodkräftor, hummer eller räkor
1 gul lök
1 morot
1 liten purjolök
1 1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk paprikapulver
1 l fiskbuljong eller kycklingbuljong
1 l vatten
Gör så här:
Skala och grovhacka löken. Skala och skär moroten i skivor, ansa och dela purjolöken i 4-5 bitar.
Ansa skaldjursskalen. Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken kommer bort, får den vara kvar blir fonden besk. Krossa skalen i en mortel eller klipp sönder dem i småbitar.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs skalen med grönsakerna. Tillsätt paprikapulvret innan buljongen och vattnet hälls på. Koka upp och låt sjuda i ca 30 min. Sila spadet och reducera tills 1/4 återstår. Låt fonden svalna och häll upp i t.ex. plastmuggar med lock och ställ in i frysen.”