Här kommer receptet till alla som vill äta riktig resandemat. Den 29 september är det resandefolkets högtidsdag. Dagen firas till minne av herr Antonius, som denna dag 1512 anlände med sitt stora följe till Stockholm. Det är alltså första gången som resande-romer nämns i officiella dokument.
Fyra portioner
1 kg kött (gärna älg) – i bitar
1 kg potatis – skalad, tärnad
1 rotselleri, skalad, tärnad
Några morötter i slantar
1 purjolök, strimlad
5-6 lökar, skivad
En onödigt stor klick riktigt smör
Nymald svartpeppar
Salt
1 ben eller en god buljong
Vatten
(om du inte hittar någon grönsak, eller vill ha någon helt annan, så är det inte hela världen. Det är ju löken och klimpen som gör soppan egentligen)
Till klimpen
5 ägg
2 dl mjölk
salt
Vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret, och ha i löken. Sätt plattan på ganska låg värme, och fräs löken i ca 40 minuter. (om du inte orkar med det momentet kan du fuska och köpa brynt lökfond. Inte lika gott, men fortfarande helt ok).
Rör ihop klimpsmeten. Hur tjock du vill ha den är en smaksak. Mormor säger att den ska vara som risgrynsgröt ungefär.
Samtidigt så kokar du upp köttet (och benet om du får tag i ett) i en kastrull med vatten och lite salt. Koka tills köttet är mjukt (mellan 30 min och 3 timmar, beroende på köttet).
Blanda sedan i den karamelliserad löken, och resten av grönsakerna i köttet.
Koka 10 minuter. Klicka sedan i klimparna. Lättast är om du har två teskedar, och skrapar smeten från den ena med den andra. Koka ca 5 minuter efter sista klimpen är i.
Krydda, och ät!
Receptet har vi hämtat från RUNG:s hemsida
1 comment for “Köttsoppa från norr”