Rödbetssoppa till den internationella hjärtdagen

Den internationella hjärtdagen är den 29 september, instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Över 17.3 miljoner människor dör på grund av hjärt- och kärlsjukdomar varje år, en siffra som stiger konstant. Läs mer om dagen på World Heart Federation.

Många av dessa dödsfall, upp till 80 procent, skulle kunna förhindras om människor tog mer hänsyn till riskfaktorerna. De huvudsakliga riskfaktorerna är tobak, ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet. Forskning visar med jämna mellanrum att den som ändrar sin livsstil, till exempel genom att sluta röka, motionera och äta rätt kost kan förhindra att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Här förmedlar vi ett recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd. Servera soppan som förrätt eller som lättare huvudrätt.

Rödbetssoppa och chèvregratinerat bröd Foto från Tasteline

Rödbetssoppa och chèvregratinerat bröd
Foto från Tasteline

Ingredienser för 4 portioner:
500 g rödbetor
1 l grönsaksbuljong
2 morötter
1 gul lök
1 fänkål
50 g chèvreost
Lite flytande honung
4 skivor bröd

Gör så här:
Skala rödbetorna, morötterna och löken. Dela dem i mindre bitar.
Skölj och dela fänkålen i mindre bitar.
Koka alltsammans i buljong under lock tills de blivit mjukt.
Mixa blandningen med en mixerstav eller i en matberedare tills det blir en slät soppa.
Bred chèvre på brödet och häll lite honung över.
Gratinera under grill i ugnen tills osten fått fin färg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *