Masgouf – fisk grillad över öppen eld, är Iraks nationalrätt

Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma. Kanske något att prova på Iraks nationaldag 9 april eller på Republikens dag den 14 juli.

Masgouf, en irakisk specialitet. Foto: engelska Al Jazeera

Masgouf, en irakisk specialitet.
Foto: engelska Al Jazeera

Det irakiska köket är ytterst varierat tack vare många influenser från länder i regionen. Speciellt Iran och Turkiet har bidragit mycket till det irakiska kökets bredd. Irak har rikligt med vatten vilket gör att fisk ofta serveras.

I Irak används gärna karp till Masgouf som tillagas genom att sprätta upp magen på fisk och vika ut sidorna. Den grillas platt över öppen eld på träpinnar eller ett specialgaller för fisk.

Fisken grillas upprätt vid en eld där ved från fikon-, apelsin- eller aprikosträd gärna används. Veden hjälper till att ge den karaktäristiska smaken för Masgouf. Det här sättet att grilla fisk har rötter ända tillbaka till Babylonien cirka 500 f Kr. Den totala tillagningstiden är 1-3 timmar beroende på karpens storlek (allt fett måste smälta bort innan servering). När fisken är krispig på utsidan placeras den på en stor tallrik med citron, lök och saltgurka. Det täcks sedan med ett tunnbröd för att hålla den varm tills servering.

Andra lokala specialiteter är till exempel fylld quzi, det vill säga grillat lamm fyllt med ris, mandlar, russin och kryddor.

Te är nationaldrycken och serveras ofta med citron. Kaffe är också populärt liksom alkoholfria drycker och juicer. Ris, spannmål och platta bröd är vanligt. Likaså är grönsaker och legymer, lammgrytor, kyckling, fyllda vinblad och fisk. Populära kryddor är koriander, spiskummin, kanel, kardemumma, ingefära, timjan, mynta, sumac, persilja, dill, lök, vitlök, citroner och lime.

Efterrätter görs ofta på honung eller sirap tillsammans med nötter och frukt. Bakelser är också populärt.

Här förmedlar vi ett recept från bloggen irakiskmat.se  – receptet går även att göra hemma i en vanlig ugn.

Ingredienser (cirka 6 personer):
2 fiskar hela vita fiskar
2 finhackade lökar
2 finhackade tomater
3 pressade vitlökar
1 pressad citron
1 tsk curry
1 dl hackad storbladig persilja
2 msk matolja
3 msk tomatpuré
salt och peppar
2 torkade lime (noomi basrah)
tamarind (kan uteslutas)
Iraks nationalrätt grillas. Foto: engelska Al Jazeera

Iraks nationalrätt grillas.
Foto: engelska Al Jazeera

Gör så här:
Dela fisken längs ryggraden men låt den vara hel och vik ut den platt på ett fat. Ta inte bort skinn eller fjäll. Du kan ta bort huvudet om du vill. Tvätta fisken noggrant. Gnid in salt och citron på in- och utsida.
Starta en eld och ställ fisken upp på sidan i ett galler och placera den mot lågorna. När fisken är färdiggrillad, lägg den på ett fat och häll såsen över (eller häll i en skål bredvid).
Har du ingen eld kan du pröva att grilla hemma. Sätt ugnen på 250 grader. Använd en ugnsform med grillgaller. Placera fisken på gallret och grilla i cirka 20 minuter. Ta ut och lägg upp på fat.

Gör såsen så här:
Värm olja i en stekpanna, lägg i löken och rör tills den blir glansig.
Tillsätt salt och peppar efter din smak. Tillsätt vitlök och låt fräsa vidare någon minut.
Dela på den torkade limen och ta bort frökapseln (som annars lämnar en besk smak) alternativt använd malen lime. Lägg i pannan tillsammans med tomatpuré och citronjuice (och tamarind), någon matsked olja samt curryn. Låt sjuda ungefär 5 minuter tills såsen tjocknar.

Servera Masgouf med sallad, lök och bröd. Avsluta gärna middagen med dadlar och te (chai).

Källor:
http://www.foodetc.se/irak.htm
http://irakiskmat.se/
http://www.123fakta.com/se/fakta-om-irak
http://www.thegutsygourmet.net/national-dish.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *