Högtider att uppmärksamma från 9 till 19 april

Gott nytt år – nu är det dags för Vaisaki som är skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher, Song Kran – nyår som firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja, Ugadi även kallat Gudi Padwa – ett av flera hinduiska nyår, Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår, Sere sal – yezidiskt nyår samt Pohela Boishaki – bengaliskt nyår. På tisdag inleds Fastemånaden Ramadan för muslimer. Annat som finns att uppmärksamma de kommande tio dagarna är tre matrelaterade dagar plus fyra länders nationaldagar och mycket mer. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Under det thailändska nyåret, Song kran, kan man bli rejält blöt. Bild från volemos.com.ar

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över. Högtiden inleds vid solnedgången och slutar i morgon kväll.


Lördag 10 april
– Internationella syskondagen* – ge gärna dina syskon en extra kram denna dag. Det är en dag som skapades i USA av en kvinna vid namn Claudia Evart eftersom hon ville hylla sin bror och sin syster som båda tyvärr dog i unga år. Dagen firas numera på vissa håll i USA, men här i Sverige är den nog rätt okänd.
– Internationella koltdagen* (samisk tradition) – Dagen startades av det Samiska ungdomsförbundet i Norge år 2014. Initiativtagarna anser att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid kulturella sammanhang.
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.


Söndag 11 april


Måndag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat och här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.


Tisdag 13 april
– Baisaki och Khalsa *(sikher) – Nyår och skördefest som uppmärksammar att den tionde gurun grundade den sikhiska församlingen år 1699.
– Ugadi även kallat Gudi Padwa – ett av flera hinduiska nyår. I dag är nyårsdagen år 1943, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalender sedan 1957. En viktig symbol under firandet är att resa ”gudhis” som är speciellt utsmyckade bambupinnar, berättar Multireligiös almanacka.
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.


Onsdag 14 april
– Tiburtiusdagen, den första sommardagen i Sverige.*  På Tiburtius förväntades vattendragen vara öppna, gäddan leka och att man kunde lägga ut fiskeredskap. En välkänd tradition är också att björnen kommer ut ur idet på Tiburtiusdagen, berättar Nordiska museet. Läs mer på Nordiska museets sida om årets dagar.
Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Firas i två dagar med start 13 eller 14 april. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår. Firas omkring den 13-14 april i Sri Lanka.
Vaisaki, Sikhiskt nyår. Det blir år 553. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas.– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2077 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Sere sal – yezidiskt nyår (yezidier). Denna dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsaftonen målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton på de avlidna. Dagen firas den första onsdagen efter den 14 april och inleds i solnedgången kvällen före.


Torsdag 15 april
– Världens konstdag – (World Art Day)* är en internationell temadag 15 april för att uppmärksamma konsten (måleri, skulptur, arkitektur, poesi, musik) och öka medvetenheten om konsten i världen. Dagen hölls första gången 2012. Datumet 15 april valdes för att hedra Leonardo da Vinci som levde 15 april 1452 – 2 maj 1519. Sammanhållande för dagen är International Association of Art.
– Pohela Boishaki – bengaliskt nyår*. Det firas av bengaler oberoende av religion den 14 april som helgdag i Bangladesh och den 14 eller 15 april i de indiska delstaterna Västbengalen, Tripura och delar av Assam.


Fredag 16 april
– Världsröstdagen*, en världsomspännande manifestation för att visa hur viktig rösten är. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Över hela världen anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter, workshops. Så också i Sverige sedan 2013. Läs mer här. Fira dagen med en radiokaka – vi förmedlar receptet.


Lördag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Amerikanska Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900. Pröva en vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa.


Söndag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så, rätt som äts ofta i Zimbabwe.

Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm är inte bestämd för år 2021. Andra år firas dagen med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 19 april


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *