Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta

Bhutan är ett litet bergsland som ligger inbäddat i Himalaya. Dess kök är varierat och spännande. Nordindisk mat blandas med chili från Tibet och lokala recept. Här är ett recept med kyckling och curry. Vegetarisk mat, yak-kött, fläskkött eller nöt ingår också i det bhutanska köket. Bhutans nationaldag är den 17 december.   En annan rätt från Buthan är kryddstarka Ema datshi .

Ingredienser för 4 personer

Morgh shati korma - buthansk kycklingrätt Foto: Caroline Maino

Morgh shati korma – buthansk kycklingrätt
Foto: Caroline Maino

500 g kycklingfilé
2 st stora gula lökar, ca 200 g
2 klyftor vitlök
1 tsk ingefära
1 tsk garam Masala
2 msk curry
0,5 dl olja eller margarin
0,5 dl tomatpuré
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
Salt
3 dl grädde
Färsk koriander till dekokration

Gör så här:

  1. Skär varje kycklingfilé i 3 delar.
  2. Hacka löken.
  3. Värm oljan tills den blir varm, lägg då i lök och skivad vitlök. Låt det ligga under omrörning tills det blivit lite brunt.
  4. Lägg i tomatpuré och rör om.
  5. Lägg i alla kryddor och rör om.
  6. Mixa allt till en sås.
  7. Lägg i kycklingen och tillsätt salt och vatten, Låt koka 15-20 minuter på mellanstark värme.
  8. Tillsätt grädde, låt det bli varmt. Smaka av. Tillsätt ev mera kryddor. Smaka av.
  9. Dekorera med färsk koriander

Servera med basmatiris och en grönsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *