Bhutan är ett litet bergsland som ligger inbäddat i Himalaya. Dess kök är varierat och spännande. Nordindisk mat blandas med chili från Tibet och lokala recept. Här är ett recept med kyckling och curry. Vegetarisk mat, yak-kött, fläskkött eller nöt ingår också i det bhutanska köket. Bhutans nationaldag är den 17 december. En annan rätt från Buthan är kryddstarka Ema datshi .
Ingredienser för 4 personer
500 g kycklingfilé
2 st stora gula lökar, ca 200 g
2 klyftor vitlök
1 tsk ingefära
1 tsk garam Masala
2 msk curry
0,5 dl olja eller margarin
0,5 dl tomatpuré
1 tsk gurkmeja
2 dl vatten
Salt
3 dl grädde
Färsk koriander till dekokration
Gör så här:
- Skär varje kycklingfilé i 3 delar.
- Hacka löken.
- Värm oljan tills den blir varm, lägg då i lök och skivad vitlök. Låt det ligga under omrörning tills det blivit lite brunt.
- Lägg i tomatpuré och rör om.
- Lägg i alla kryddor och rör om.
- Mixa allt till en sås.
- Lägg i kycklingen och tillsätt salt och vatten, Låt koka 15-20 minuter på mellanstark värme.
- Tillsätt grädde, låt det bli varmt. Smaka av. Tillsätt ev mera kryddor. Smaka av.
- Dekorera med färsk koriander
Servera med basmatiris och en grönsallad.