Ema datshi – en stark nationalrätt från Bhutan

Bhutan är ett litet fattigt kungadöme som ligger inklämt mellan Indien och Kina i Himalaya med lite drygt 750 000 invånare. Bhutans nationaldag är den 17 december. Matkulturen i Bhutan är ganska lik från region till region. De flesta bhutanesiska rätter kokas med vatten och antingen olja eller smör och kosten är rik på kött (fläsk, nöt och jak), fjäderfä, mejerivaror, ris (rött och vitt) och chilipeppar – chili i mängder. Bhutanesisk mat kryddas inte särskilt mycket, i stället ingår väldigt ofta chili som äts rå och kokt.

Ema datshi Foto från Riverbank and badger

Ema datshi
Foto från Riverbank and badger

Ema Datshi är en av Bhutans nationalrätter, kanske den mest kända. Det är en väldigt stark rätt som består av chilifrukter och ost, en sorts chili- och oststuvning. ”Ema” betyder chili och ”datshi” betyder ost i dzongkha, Bhutans officiella språk. Grön, röd och eller vit chili används och kan vara färsk eller torkad. Osten är gjord av ostmassa från kor eller yaker. Fettet tas bort från ostmassan och används till att göra smör. Resten av ostmassan används för att göra osten. Eftersom det inte går att hitta den osten utanför Bhutan ersätts den i de flesta recept med fetaost.

Det finns förstås många recept på denna heta rätt. Detta recept på Ema datshi kommer från Kunzang Namgyel som säger: ”Vissa säger att om du har varit i Bhutan, utan att ha ätit ema datshi då har du inte varit i Bhutan.”

Ingredienser för 2-3 portioner – eller för 4 som förrätt:
2,5 dl chili (grön och röd medelstark, skurna på längden) *
1 lök, hackad längd
3,5 dl vatten
2 tomater
2,5 dl fetaost
5 vitlöksklyftor, finfördelas
3 blad av koriander
2 tsk vegetabilisk olja
9,5 dl kokt rött eller vitt ris

Gör så här:
1. Skär chilin på längden och ta bort frön och den vita hinnan.
2. Hacka löken på längden.
3. Lägg chili och lök i en kastrull och häll på cirka 3,5 dl vatten. Tillsätt olja och koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
4. Skär tomaterna i bitar och hacka vitlöken under tiden. Lägg i tomat och vitlök och koka i ytterligare 2 minuter.
5. Tillsätt osten och låt den ligga i under 2-3 minuter.
6. Lägg i korianderbladen rör om och sätt lock på grytan och låt den stå i 2-3 minuter.
7. Servera med rött eller vitt ris.

Observera att Ema datschi är riktigt starkt!

Källor:
http://www.myfudo.com/tastily-touring-visiting-bhutan-a-ema-dashi-recipe-hot-and-spicy/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ema_datshi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *