Slow Food är en matrörelse som startade i Italien som protest mot snabbmat. Att praktisera Slow Food är ett ’samprojekt’ mellan kropp och själ. Tanken är att omsorg om både tiden och maten ska ge garanterat välbefinnande. Slow Food handlar om att återupprätta måltiden – en väg till livskvalitet.
En Slow Foodmåltid består alltid av två rätter till vardags, tre till helger och ännu fler när det är fest. Maträtterna kan däremot vara mycket enkla. Lättlagade med goda, helst närproducerade råvaror som hör årstiden till. En råvara kommer gärna igen i flera rätter. Tillagningssätt är en köttgryta som lagas i förväg och sköter sig själv. Alternativt snabbstekt kött och lättfrästa grönsaker. Desserterna är enkla men viktiga avslut, berättar föreningen Sveriges grisföretagare.
Här förmedlar vi föreningens recept för en festmeny. Catarina Offe, Svensk Köttinformation har komponerat recepten. Kanske något att högtidlighålla Terra Madre-dagen den 10 december med.
Denna festmeny börjar med en fylld skinkrulad följd av ’mammas ärter’, en god röra med sidfläsk. Huvudrätten en variant av en toskansk rätt med kotlett med anor från 1300-talet. Den obligatoriska osträtten är enkel och färska apelsinskivor med honung och valnötter avslutar.
Inget är svårt eller tar lång tid och de flesta råvaror är lätta att hitta. Matens smak, samvaron runt bordet och några tända ljus ger maximalt välbefinnande, tycker Sveriges grisföretagare.
Slow Food Festmeny
*Fylld skinkrullad
*Mammas ärtor
*Toscansk vitlökskotlett med anor från 1300-talet
*Dadlar med ädelost
*Apelsin med honung och valnötter
Fyllda skinkrulader
Ingredienser till 8 portioner:
8 skivor lufttorkad skinka
16 sockerärtor
1 tråg ruccolasallat
1 dl creme fraiche
4 msk kapris
gourmetsalt och grovmalen svartpeppar
Lägg ett par ärtor och lite ruccola på varje skinkskiva. Lägg på en sked creme fraiche och strö på kapris. Salt och peppra. Rulla ihop.
Mammas skrynkliga ärtor med rökt sidfläsk
Ingredienser till 8 portioner:
400 g rökt sidfläsk, i små tärningar
2 gula lökar, hackade
1 msk flytande matfett
800 g frysta ärtor, petit pois
3 msk kalvfond
8 dl vatten
2 tsk socker
Gör så här:
Stek fläsket i eget fett. Fräs löken i matfett utan att den tar färg. Tillsätt ärtor, fond, vatten och socker. Koka på hög värme utan lock tills vätskan kokat in. Blanda med fläsk och låt bli varmt.
Ugnsbakad vitlökskotlett med örter och nejlika
Ingredienser till 8 portioner:
1 kg hel kotlettrad, benfri
8 vitlöksklyftor, skalade
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 msk kryddnejlika, malen
salt och svartpeppar
2 msk flytande matfett
2 msk olivolja
1 1/2 kg potatis, oskalad, i bitar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Gör 8 hål i köttet med en smal kniv. Stoppa vitlöken i hålen. Blanda kryddor, salt och peppar Gnid köttet med blandningen. Lägg köttet i smord ugnsfast form. Lägg potatis runt om, krydda med salt och peppar och ringla över olja. Stek med digital köttermometer till innertemperatur 65°. Rör om potatisen då och då, så den inte bränner fast. Låt köttet vila i folie ca 10 min och håll potatisen varm. Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor och lägg tillbaka i formen.
Ostdessert – Dadlar med ädelost
Ingredienser till 8 portioner
8 svarta dadlar eller färska fikon
150 g gräddädelost, i bitar
8 tandpetare
Gör så här:
Kärna ur dadlarna.
Skär ett snitt i frukten och stoppa i ost. Fäst med tandpetare.
Dessert som avslutar en lång slow-food middag – Apelsinskivor med valnötter och honung
Ingredienser till 8 portioner
6 apelsiner
100 g valnötskärnor
2 dl flytande honung, gärna akasia
Gör så här:
Skär apelsinerna i 1/2 cm tjocka skivor och lägg på assietter eller ett stort fat. Fördela nötterna jämnt ovanpå. Ringla över rikligt med honung.