En röst för det småskaliga

Den 10 december är det inte bara vetenskap och litteratur som får uppmärksamhet. Denna dag firas även Terra Madre, vilket är en dag då man slår ett slag för småskalig livsmedelstillverkning.

Vår planet och vi själva mår inte bra, vilket får allt mer synliga konsekvenser. Att vi behöver förändra vårt sätt att se på livsmedel och tillverkningen av den är heller ingen nyhet. Det finns flera initiativ som försöker få oss att tänka i nya banor eller kanske ännu bättre i gamla banor som går mer i samklang med vår natur. Ett sådant initiativ är Slow food och Nätverket Terra Madre. Slow Food grundades av Carlo Petrini i Italien 1986 och har idag cirka 100 000 medlemmar i 150 länder. Slow Food är en motkraft till snabbmatsfenomenet. Föreningen har sitt säte i den italienska staden Bra.

DSC_0869

Foto Helene Götberg

Nätverket Terra Madre skapades av Slow Food för att ge en röst åt och synliggöra småskaliga odlare, uppfödare, fiskare och mathantverkare över hela världen, vars syn på mattillverkning tar hänsyn till miljö och samhällen.

Enligt Slow food Skåne hölls det första Terra Madre mötet  i Turin 2004 och samlade 5 000 odlare och producenter från 130 länder. Det andra Terra Madre 2006 inkluderade över 1 000 kockar, samt 400 forskare och akademiker. Till det tredje Terra Madre 2008 inbjöds 1 000 yngre odlare, producenter, kockar, studenter från hela världen för att säkra att tradition och kunskap kring jordbruk, fiske och uppfödning överförs från en generation till en annan.

Här kan du läsa mer om Terra Madre Day.

Kultursmakarna förmedlar föreningen Sveriges grisföretagares recept för en slow food-festmeny.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *