Mongoliet firar Naadam

Den 11 juli är det Mongoliets nationaldag. Sedan 1921 så firas den nationella självständigheten från Kina. Denna dag sammanfaller med Nadaam- festivalen, eller eriyn Gurvan nadaam, som är den största festivalen i Mongoliet. Den håller på i tre dagar och under dessa dagar är det de traditionella tävlingarna som gäller, hästkapplöpning, bågskytte och brottning. Бууз (dumplings med kött i) är en av de vanligaste rätterna i Mongoliet. Kanske något att laga för att uppmärksamma dagarna.

Festivalen hålls i den mongoliska huvudstaden Ulaanbaatar under de nationella helgdagarna från den 11 juli till 13 juli. Djingis Khans nio hästsvansar, som representerar de nio mongoliska stammarna, transporteras från Sukhbaatar Square till stadion för att finnas med vid öppningen av festligheterna. Vid dessa ceremonier finns parader med kavalleri, idrottsmän och munkar. Även dans förekommer. Efter inledningen börjar de traditionella tävlingarna med hästkapplöpning, brottning och bågskytte. De tre sporterna kallas ”Danshig”-spel.

250px-Naadam-1

Hästkapplöpning Bild: Wikipedia

Festivalen tros ha funnits i århundraden, men har firats på olika sätt och haft olika syften. Ibland har det handlat om militära övningar och andra gånger andliga sammankomster.

Mongoliet är ett land mer än tre gånger så stort som Sverige. Landet ligger så att säga inklämt mellan Ryssland och Kina. Under 1200-talet enades de mongoliska klanerna under Djingis Khan. Vid sin död 1227 härskade Djingis Khan över ett enormt centralasiatiskt rike som sträckte sig från norra Kina till Volga i nuvarande Ryssland. Det mongoliska väldet försvagades senare och det landområde som idag är Mongoliet hamnade under Kinas kontroll 1368. 1924 utropades Mongoliska Folkrepubliken och landet blev en enpartistat och en satellitstat till Sovjetunionen. Efter 1945 blev Mongoliet en integrerad del av den kommunistiska internationalen och Sovjetunionens inflytande fortsatte. I samband med protester 1989 i de kommunistiska länderna blev det även demonstrationer i Mongoliet. Mongolian Democratic Association bildades och de storskaliga men fredliga demonstrationerna för demokrati utmynnade till slut i en författningsändring där flerpartisystem och fria val infördes.

Efter att ha betraktats som en simpel och grym herdekrigare, har Djingis Khans roll i historien reviderats. Det mongoliska väldet var överraskande öppet och bidrog bland annat till kulturella kontakter mellan Asien och Europa. Läs mer här: http://www.svd.se/djingis-khan-gjorde-varlden-lite-mindre

210px-Genghis_Khan

Djingis Khan Bild: Wikipedia

Den som vill uppmärksamma Naadam-festival kanske vill passa på att laga något från landet. Kött är basen i den mongoliska köket, främst nöt och får. Lokala specialiteter är kokt får med fett och mjöl tillsammans med ris. Mongoliskt té (suttei tsai), vilket betyder salt té med mjölk är också en vanlig dryck.

Бууз (uttalas ungefär ”Båådts). Бууз är en av de vanligaste rätterna i Mongoliet. Det är dumplings med kött i. I Mongoliet använder man oftast fårkött till Бууз men man använder också nöt-, kamel- och hästkött. Man serverar oftast rätten med grönsaker och mongolisk potatissallad. Här kan du läsa mer om Бууз:

http://mongolisk-mat.blogspot.se/

Här är ett annat tips på recept, mongolisk biff:

http://www.spisa.nu/3.23678/recept/mongolisk-biff/

Källor:

http://www.csen.org/Mongol.Nadaam/Mongol.text.html

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *