Montenegro firar nationaldagen den 13 juli

Hamnområdet i Kotur
Foto: Måns Sjödahl

Montenegro är en ung stat som blev självständigt så sent som 2006. Montenegro var tidigare en del av Serbien som i sin tur tidigare var en del av det forna Jugoslavien. I början av 1990-talet upplöstes den Jugoslaviska federationen genom inbördeskrig, främst i Bosnien och Hercegovina och Kroatien. När kriget var över fanns det endast två delstater kvar; Serbien och Montenegro. Dessa skapade tillsammans Förbundsrepubliken Jugoslavien. 

Även om krigen aldrig kom att föras på serbisk eller montenegrinsk mark, drabbades den jugoslaviska federationen hårt av omvärldens fördömanden, FN-sanktioner, stora flyktingströmmar och av en allmän brutalisering av samhället i krigets spår.

Montenegro var länge Serbiens trogna följeslagare men under andra hälften av nittiotalet började den montenegrinska ledningen med Milo Đukanović i spetsen att agera mer självständigt i förhållande till regeringen i Belgrad.

Huvudstaden Podgorica
Fotot: Nije bitno…

Närmar sig EU och väst
Parlamentet beslutade den 12 juli 2004 att införa en ny flagga, ny nationalsång och ny nationaldag som ett steg mot ökad självständighet. Nationaldagen firas den 13 juli till minne av att Berlinkongressen år 1878 erkände Montenegro som självständig nation. Sedan den 5 juni 2017 ingår Montenegro i försvarsalliansen Nato.

Den 21 maj 2006 hölls folkomröstning i Montenegro om självständighet från statsförbundet med Serbien. Självständighetssidan vann med liten marginal. Den serbiska regeringen erkände officiellt Montenegro som en självständig stat den 15 juni. Serbien övertog unionens medlemskap i internationella organisationer, medan Montenegro fick söka internationellt erkännande och medlemskap. Sedan självständigheten har Montenegro arbetat flitigt för att närma sig EU och västvärlden.

Den 10 september 2006 vann Milo Đukanović och hans socialdemokratiska koalition landets första val som självständig nation.

Kött tillagat under pannan
Matkulturen längs den adriatiska kusten är i stort identisk med den Kroatiens kust med fisk och skaldjur, vitlök, olivolja och italienska rätter. Inne i landet liknar maten mer den serbiska, med mycket mer kött.

Staden Njeguši är känd för sin goda pršut (torkad skinka) och för sina ostar. En annan specialitet är kött tillagat ”ispod sača”, under ett metallock som täcks med glödande kol. En annan är lamm som långsamt har kokats i mjölk. Kačamak är en rätt gjord på majsmjöl som liknar polenta. Om du vill inspireras av montegrinska maträtter kan du titta här.

Det svarta berget
Montenegro, som betyder det svarta berget, domineras av bergslandskap, som endast till vissa delar är skogbeklädda. Landet har kust mot Adriatiska havet i Medelhavet i sydväst och är numera ett populärt land att turista i.

Källor: SO-rummet, Wikipedia, booking.me

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *