Bacon och äppelskivor till palt – mums

Palt med bacon och äppelskivor Bilden lånad från Norrmejeriers hemsida

Palt med bacon och äppelskivor
Bilden lånad från Norrmejeriers hemsida

Den 13 juli firas Paltdagen i vissa delar av landet, företrädesvis i Norrland. Här är ett recept på palt med bacon och stekta äppelskivor. 

Palt äts oftast med smör och lingonsylt men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. På vissa håll även med sirap. Till palt liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Detta kallas smörbrunn. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i tärningar och stekas. Palt har även, då det är rätt tung mat, givit namn åt den dåsighet (som kan inträffa efter väl tilltagen måltid), vilken lokalt (i övre Norrland) kallas paltkoma (i Pite älvdal och i delar av Västerbotten benämns detta paltschwimen). Det finns även en paltsort som heter Blodpalt där samma recept används fast man tillsätter blod vilket ger palten en mörkare färg med lite annorlunda smak.

Palt är besläktat med kroppkakor, men palten tillagas alltid på rå, riven potatis, medan kroppkakor också kan göras på kokt potatis, vilket gör att palten får en fastare konsistens än kroppkakorna. Palten innehåller normalt heller inte lök eller ägg, även om varianter förekommer.

4 personer
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
2 äpplen
200 g bacon
smält smör
rårörda lingon
4 kvistar timjan

Gör så här:

Skala potatisen, riv den fint och krama ur lite vätska. Blanda potatis, salt och mjöl till en deg. Forma ca 12 runda bullar.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i palten, några åt gången, så att de inte klibbar ihop. Sjud palten ca 20 min tills de flyter upp till ytan. Lyft upp palten ur kastrullen med en hålslev.

Skiva äpplena och skär bacon i strimlor. Stek äpplen och bacon i en stekpanna tills de är knapriga och har fått färg. Servera palten med äpplen och bacon, lite smält smör och rårörda lingon. Dekorera med timjan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *