Frankrikes nationaldag firas stort

Den 14 juli är det Frankrikes nationaldag. Då firar fransmännen att Bastiljen stormades 1789 – alltså för 228 år sedan i år. På dagen hålls militära parader eller uppvisningar. På kvällen tittar man på fyrverkerier eller går på någon av de många konserter eller baler som arrangeras på många håll i landet.

Fyrverkerier och Eifreltornet 14 juli i Paris. Foto från Wikipedia

Fyrverkerier och Eifreltornet 14 juli i Paris.
Foto från Wikipedia

Sedan 1880 har den 14 juli varit Frankrikes nationaldag. Stormningen av Bastiljen inledde den franska revolutionen. Den i sin tur innebar slutet för monarkin och att vissa människor hade privilegier som var ouppnåeliga för andra. Det innebar även att människor började bli medvetna om mänskliga rättigheter och sträva efter en värld med större frihet. Invånarna i Paris var trötta på den despotiske kungen, Ludvig XVI, och det ojämlika styre han stod för. De längtade efter jämlikhet, frihet och broderskap.

Den 26 augusti 1789 godkände konstitutionsförsamlingen de nya mänskliga rättigheterna. Dessa fastställer de personliga och kollektiva rättigheterna som allmängiltiga. De tre fälten i den franska flaggan – blått, vitt och rött – symboliserar just dessa deviser.

Långt senare, 1948, antog FN, Förenta Nationerna, deklarationen om de mänskliga rättigheterna – grunden till dem lades för 225 år sedan under den franska revolutionen. Därför är detta en dag som fransmännen minns med stolthet och en dag som hela mänskligheten gott kan minnas.

För den som råkar vara i Paris just den 14 juli 2014 och vill se fyrverkerierna gäller följande:
Fyrverkerierna avfyras från Basin Trocadero, mittemot Eiffeltornet. Allmänheten är inbjuden att sitta på Champ de Mars och Trocadero. Starttid för fyrverkerierna är 23.00 och de håller på i 35 minuter.
För 2014-års upplaga, är temat för fyrverkerierna ”Krig och fred”, till minne av att det är hundra år sedan första världskriget bröt ut i år.

I en del kommuner avfyras fyrverkerier den 13 juli för att inte störa festligheterna i andra städer i närheten. Om du planerar bra kan du alltså hinna se två fyrverkerier.

För den som missar 14 juli-firandet kommer en ny chans i augusti. Viriat, som ligger i departementet Ain norr om Bourg-en-Bresse, håller sin 14 juli-festival i augusti – allt enligt en stadsförordning från 1880 – för att inte störa arbetet med slåttern.

Någon uttalad nationalrätt har inte Frankrike, det finns många rätter som aspirerar på den titeln. Bland dem kan nämnas till exempel boeuf bourguignon, bouillabaisse eller choucroute. Men de är alla regionala – inte nationella. En favoriträtt är Ratatouille – här förmedlar vi fransmannen Thierrys recept.

När DN frågade fransmän för för några år sedan om landets nationalrätt, blev svaret den lite anspråkslösa ”Steak frites”, som betyder biff med pommes frites. Här förmedlar vi DN:s recept på Steak frites.

Franska territorier och departement nedan firar också Frankrikes nationaldag:
– Franska Guyana
– Franska Polynesien
– Guadeloupe
– Martinique
– Réunion
– Saint-Pierre och Miquelon
– Wallis- och Futunaöarna

Källor :
http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%AAte_nationale_fran%C3%A7aise
http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/fn-s-allmanna-forklaring

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *