Guy Fawkes skulle spränga parlamentet i London

Porträtt av Guy Fawkes

Porträtt av Guy Fawkes

Med 36 tunnor krut skulle Jakob I och hela parlamentet i London sprängas i luften. 13 män, däribland Guy Fawkes, bestämde sig 1605 för att döda kungen och alla ledamöter i parlamentet som gjorde livet svårt för katolikerna. Och Guy Fawkes tog på sig rollen att tutta på.

Förhoppningen – om de lyckades med attentatet – var att en katolsk monark skulle tillsättas. Men de sammansvurna ville inte döda katolska ledamöter och skickade därför ett anonymt brev till en av dem tio dagar före det planerade dådet där han varnades.

Därmed avslöjades också planen. Guy Fawkes greps i parlamentets källare tidigt på morgonen den 5 november. Samma kväll som Krutkonspirationen avslöjades och Guy Fawkes greps tändes brasor för att fira att kungen var i säkerhet.

Sedan dess har minnet av dagen firats. I Storbritannien och Nya Zeeland kallas 5 november ”Bonfire Night” eller ”Guy Fawkes-day”.

Bonfire NightEldar och fyrverkerier är vanliga inslag. Eftersom det är i slutet på hösten passar en del på att elda trädgårdsavfall. Många slår ihop firandet av Guy Fawkes-dagen/Bonfire Night med firandet av Halloween, som ju infaller helgen innan. Den 5 november är ingen ledig dag så det mesta av firandet sker kvällstid.

Populärt att äta denna dag är potatisar som bakas i elden, knäcköverdragna äpplen och engelsk kola kallad Bonfire Tofee eller Treacle Toffee. Här är receptet som vi fått från Matmammans blogg. Med de rätta ingredienserna blir kolan härligt seg – knäckig och spröd.

Guy Fawkes-maskMasken är en stiliserad avbildning av Guy Fawkes med ett överdrivet leende, röda kinder, ett smalt vertikalt skägg och kraftigt uppböjd mustash, en illustration skapad av David Lloyd för boken V för Vendetta som publicerades 1982. Masken har sedan dess kommit att användas i samband med olika protestaktioner. Bland annat används den flitigt bland
aktivister i olika forum på Internet.

Källor: Britannia.com, Wikipedia, Bonfirenight.net

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *