Gustav Adolfsdagen – en dag att fira?

Den 6 november firas Gustav Adolfsdagen. Den uppmärksammar Gustav II Adolfs dödsdag. Han grundade Göteborg och i dag kan vi glädja oss åt att det finns en bakelse att mumsa på. 

Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen 1632. Denna dag har uppmärksammats sedan 1800-talet. På den tiden lyfte man gärna fram tider då Sverige hade varit framgångsrikt. Storhetstiden och vikingatiden ansågs vara något av det bästa som hade hänt i den svenska historien.

250px-Gustav_II_of_Sweden

Gustav II Adolf, bild lånad av Wikipedia

Det kan tyckas konstigt att vi fortfarande uppmärksammar och firar Sveriges imperialistiska tid. Det var en tid då krig och erövringar stod på agendan.  Det är väl få av oss som idag tycker att detta är något som vi vill uppmuntra. Att det hände för länge sedan gör det ju inte mer moraliskt rätt. Å andra sidan kan vi ju kanske tänka på de bra saker som Gustav  II Adolf ändå gjorde. Han såg till att  Göteborg blev verklighet, vilket i alla fall jag är glad för.

Dagen firas lite varstans i Sverige. Livrustkammarens vänner bjuder till exempel på fri entré på kammaren hela dagen och Café Lützen i museet serverar Gustav Adolfsbakelser. Dagen är också fortfarande populär i Göteborg, som då hyllar sin grundare med att äta just Gustav Adolfsbakelser.

Här kan du läsa mer om bakelsen och få recept om du vill passa på att baka.

250px-20121106GustavAdolphDay

Bild:Wikipedia

1 comment for “Gustav Adolfsdagen – en dag att fira?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *