Thörnströms svartsoppa

Svartsoppan hör till den klassiska Mårten Gås-middagen den 10 november. Här förmedlar vi ett recept från Allt om Mat. Den kryddiga svartsoppan har en perfekt sötma och syra.

Svartsoppa Foto från Allt om Mat

Svartsoppa
Foto från Allt om Mat

 

Ingredienser för 8 – 10 personer: 
0,5 tsk  salt
2 msk  smör
1,5 msk  rödvinsvinäger
1 l  vatten
0,5 tsk  vitpeppar, nymald
3 msk  vetemjöl
2 msk  kanelstänger, stötta
1 msk  kryddpepparkorn, stötta
1 dl  portvin, rött
1 msk  timjan
1,25 dl  rödvin
1 dl  kycklingfond, koncentrerad
0,5 dl  sirap, mörk
1 msk  ättiksprit, (12 %)
1 dl  madeira
1 tsk  nejlikor, stötta
1 dl  äppeljuice, koncentrerad
0,75 dl  svartvinbärsgelé
1 dl  armagnac
3 dl  gåsblod, färskt

Krås:
5 dl  vatten
0,5 dl  kycklingfond, koncentrerad
hals, mage, hjärta, vingar och lever av gås

Servering:
persilja, strimlad
katrinplommon, portvinskokta
äppelklyftor, sockerstekta

Gör så här:
1. Soppan: Lägg alla ingredienser utom blod och vetemjöl i en kastrull. Koka upp, låt koka ca 5 min så att all smak kommer ur kryddorna. Dra kastrullen av värmen.
2. Vispa ihop blod och mjöl i en bunke och vispa ner det i soppan. Vispa livligt i ytterligare 3 min på svag värme tills soppan tjocknat. Sila soppan och smaka av med salt och ev mer armagnac och ev lite mer mörk sirap.
3. Krås: Koka upp vatten, fond, hals och mage i en kastrull och koka ca 30 min. Lägg i hjärta och vingar och koka 20 min eller tills köttet lossnar från halsbenen. Sjud med levern (om den inte används till terrinen) på slutet i ca 2 min.
4. Servera soppan rykande het med krås, äppelklyftor och portvinsinkokta katrinplommon. Garnera med strimlad persilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *