Svartsoppan hör till den klassiska Mårten Gås-middagen den 10 november. Här förmedlar vi ett recept från Allt om Mat. Den kryddiga svartsoppan har en perfekt sötma och syra.
Ingredienser för 8 – 10 personer:
0,5 tsk salt
2 msk smör
1,5 msk rödvinsvinäger
1 l vatten
0,5 tsk vitpeppar, nymald
3 msk vetemjöl
2 msk kanelstänger, stötta
1 msk kryddpepparkorn, stötta
1 dl portvin, rött
1 msk timjan
1,25 dl rödvin
1 dl kycklingfond, koncentrerad
0,5 dl sirap, mörk
1 msk ättiksprit, (12 %)
1 dl madeira
1 tsk nejlikor, stötta
1 dl äppeljuice, koncentrerad
0,75 dl svartvinbärsgelé
1 dl armagnac
3 dl gåsblod, färskt
Krås:
5 dl vatten
0,5 dl kycklingfond, koncentrerad
hals, mage, hjärta, vingar och lever av gås
Servering:
persilja, strimlad
katrinplommon, portvinskokta
äppelklyftor, sockerstekta
Gör så här:
1. Soppan: Lägg alla ingredienser utom blod och vetemjöl i en kastrull. Koka upp, låt koka ca 5 min så att all smak kommer ur kryddorna. Dra kastrullen av värmen.
2. Vispa ihop blod och mjöl i en bunke och vispa ner det i soppan. Vispa livligt i ytterligare 3 min på svag värme tills soppan tjocknat. Sila soppan och smaka av med salt och ev mer armagnac och ev lite mer mörk sirap.
3. Krås: Koka upp vatten, fond, hals och mage i en kastrull och koka ca 30 min. Lägg i hjärta och vingar och koka 20 min eller tills köttet lossnar från halsbenen. Sjud med levern (om den inte används till terrinen) på slutet i ca 2 min.
4. Servera soppan rykande het med krås, äppelklyftor och portvinsinkokta katrinplommon. Garnera med strimlad persilja.