Skånsk äppelkaka

Den skånska äppelkakan hör till en klassisk Mårten Gås-middag den 10 november. Här förmedlar vi ett recept från Allt om Mat,  som också berättar att innan gåsamenyn med svartsoppa kom till Sverige åt man lutfisk till förrätt, gås till huvudrätt och sedan risgrynsgröt till efterrätt.

Skånsk äppelkaka Foto från Allt om Mat

Skånsk äppelkaka
Foto från Allt om Mat

Ingredienser 8 – 10 personer
Äppelkaka
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel, mald
12 st  kavring, skivor (375 g)
6 st  äpplen, mjöliga
150 g  smör
2 dl  strösocker
Tillbehör:
vaniljsås
äppelsorbet
Garnering:
myntablad
chokladrosett

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Finriv kavringen till smulor, gärna på rivjärn. Stek brödsmulorna med socker, vaniljsocker, kanel och smör i en stekpanna på svag värme under omrörning, ca 5 min.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under lock tills de är halvmjuka, ca 5 min.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2-liters bakform eller en liten ugnssäker form. Varva brödsmulor och äppelskivor i formen. Tryck till fyllningen med handen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt kallna. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ i kylen, ev med en tyngd, och låt stå till nästa dag.
5. Sätt ugnen på 150°. Ljumma kakan ca 10 min. Stjälp upp kakan och skär den i portionsbitar. Lägg upp på tallrikar och servera med vaniljsås och ev kulor av äppelsorbet. Garnera med mynta och chokladrosetter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *