Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner

Kockarna Tobias Bentley och Henrik Forsell på omslaget till Täby Enskildas nya kokbok Foto: Tomas Wallentinus

Kockarna Henrik Forsell och Tobias Bentley på omslaget till Täby Enskildas nya kokbok
Foto: Tomas Wallentinus

Internationella mansdagen firas årligen sedan 1999 den 19 november. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Dagen kan firas med till exempel Coq au vin.

På Täby Enskilda gymnasium i norra Stockholm finns kockarna Tobias Bentley och Henrik Forsell som lagar mat varje dag till 650 elever. Här är ett av deras recept som vi hämtat ur Täby Enskildas nya Kokbok, som för övrigt hösten 2014 fick Matakademins utmärkelse för bästa kokbok i kategorin ”Kantinmåltider”. Varje recept är skapat för 4 respektive 600 personer.

4 portioner
2 kg hel kyckling
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 msk farinsocker
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4 del kycklingfond
2 dl rött vin
1 kvist färsk rosmarin
100 g rökt sidfläsk
100 g färska champinjoer
100 gr smålökar

Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner Foto Tomas Wallentinus

Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner Foto: Tomas Wallentinus

Gör så här:

  1. Mortla de torra kryddorna och saltet. Gnid in kycklingen med kryddblandningen och baka den i 150 grader 2 timmar i ugn.
  2. Koka ihop fonden och vinet tills halva mängden återstår. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite socker.
  3. Tärna baconet i 1×1 cm kuber och stek frasigt. Klyfta champinjonerna och stek dem i baconfettet tillsammans med smålöken.
  4. Tillsätt bacon, champinjoner, lök och rosmarin till såsen och sjud den i cirka 5 minuter.
  5. Stycka kycklingen, lägg den på fat och slå över såsen.

Servera med potatispuré.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *