Medelhavsspätta är bra mat för diabetiker – också

Den 14 november är det Internationella diabetesdagen (WHO och IDF). Denna fiskrätt finns med i en handbok för diabetiker som Carina Trägårdh Tornhill och Hannah Helgegren,  dietister inom Skånes universitetssjukvård, tagit fram. I en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes” får man praktisk vägledning hur man ska äta när man har typ 2 diabetes och hur den ska vara fördelad över dagen. Läs vad vi Kultursmakarna skrev när den kom. Boken kan beställas hos Gothia förlag samt Bokus och Adlibris.

Chilispätta

Chilispätta

Ingredienser för 4 portioner:
600 g spätta. eller bergtungafileer
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 dl persilja
3 msk raps el olivolja
Saft av 1/2 citron
1 msk flytande honung
1,5 tsk sambal oelek

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnssäker form. Salta och rulla ihop fisken och lägg i formen
Skala löken.
Finhacka vitlök och gul lök, paprika och persilja.
Mjukstek löken och paprika. Rör ned persiljan.
Smaksätt röran i pannan med citronsaft, honung och sambal oelek. Häll blandningen över fisken.
Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen cirka 20 min.
Servera med kokt hel eller pressad potatis och en fräsch grönsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *