Diwali – hinduiskt nyår och ljusfestival

Diwali, ljusfestivalen, firas av hinduer, sikher och jainister. Högtiden firar ljusets seger över mörkret samt bland annat minnet av guden Ramas återkomst från fångenskapen hos demonen Ravana. Den markerar också det hinduiska nyåret. I år, 2020, är datumet 14 november. Ett annat passande namn skulle även kunna vara Sötsakernas festival.

Hallgolv smyckat av indier i Thailand för Diwali. Foto: Åke Malm

Hallgolv smyckat av indier i Thailand för Diwali.
Foto: Åke Malm

Diwali, även känd som Deepawali eller Dipavali  är en gammal hinduisk festival som firas i dagarna fem på hösten varje år. Högtiden firar förutom ljusets seger över mörkret även kunskap över okunskap, det goda över det onda och hoppets seger över förtvivlan. Den viktigaste festen hålls natten till Diwali som sammanfaller med den mörkaste natten, nymånenatten, i den hinduiska lunisolar-månaden Kartika. I den gregorianska kalendern, infaller Diwalinatten någon gång mellan mitten av oktober och mitten av november.

När Diwali firas tänds små oljelampor över hela Indien. Deras ljus symboliserar det eviga och andliga hos människan.

Vad äter folk under Diwali? Svaret är godis, massor av godis. Indiska sötsaker, så kallade ”mithai” är en korsning mellan mellanmål, efterrätt och konfektyr. Om det finns en sak som fångar den indiska kulinariska psyket så är det mithai. Hela dagen knaprar indier på små munsbitar, antingen utan något, med chaite eller som del av en måltid tillsammans med salta inslag. Diwali är en levande, färgstark och glad högtid som även uttrycks i livsmedel.

Sejal Sukhadwala på tidningen The Guardian

Sejal Sukhadwala på tidningen The Guardian

Sejal Sukhadwala på tidningen The Guardian berättar att kikärtsmjöl, rismjöl, gryn, olika bönor, linser och fröer, squash, morötter, förtjockad kondenserad mjölk eller yoghurt normalt används som basingredienser. Cashewnötter, mandlar, pistagenötter, chironjinötter eller russin läggs till. Doftande söta kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika eller muskot tillsätts. Smakerna förhöjs ytterligare med saffran, ros eller kewravatten (vatten som smaksatts med kronblad från pandanuspalmens blomma) och silver eller bladguld.

Medan ”laddoos”, ”barfis” och ”halwas”, som Sejal Sukhadwalas pumpaversionen här, är allmänt omtyckt. Andra godsaker ”Mawa kachori”, ”Moti pak” och ”Sohan papdi” är mer regionala specialiteter som kräver mer omfattande förberedelser. Det är brukligt att ge familj och vänner extravagant dekorerade lådor med mithai, torkad frukt, nötter eller silverserveringsfat. Här berättar hon mer om Dilawitraditioner.
Andra tips för att fira ljusfestivalen är desserten Halva på morot eller Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.

Samma kväll som hinduer firar Diwali firar sikher Bandi Chhor Divas. Samtidigt firar jainisterna också en ljusfestival för att högtidlighålla att Mahavira uppnådde moksha-nirvana.  Jainismen är en av de äldsta religionerna med indiskt ursprung och Mahavira är dess grundare. Janaismen är till och med något äldre än buddhismen. Janaismen och buddhismen är de enda överlevande av de många skolor som en gång tillsammans utgjorde sramanismen. Den stod i motsättning till brahmanismen; det trossystem som senare utvecklats till hinduismen. Hinduismen har dock påverkats av jainismen, inte minst i fråga om icke-våld; ett exempel på detta är Mahatma Gandhi.

Diwali är en officiell helgdag i Indien, Nepal, Sri Lanka, Burma, Mauritius, Guyana, Trinidad och Tobago, Surinam, Malaysia, Singapore och Fiji.

Källor:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/oct/25/whats-eaten-at-diwali
http://en.wikipedia.org/wiki/Diwali
http://www.diwalifestival.org/diwali-new-year.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jainism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *