Både i Surinam och i Nederländerna är Pom en populär maträtt när det drar ihop sig till fest. Kanske något att fira Surinams självständighetsdag den 25 november med. Pom kombinerar tre centrala ingredienser: kyckling, citrusjuice och pomtajer (Xanthosoma sagittifolium).
Från 1667 fram till 1975, Surinam var en holländsk koloni, under denna period blev landet en smältdegel av många kulturer och religioner. Den stora etniska mångfalden i landet återspeglas i matkulturen som blev en blandning av ingredienser och matlagningstekniker från urinvånare, kolonialmakter, afrikanska slavar och asiatiska invandrare.
Olika etniska och religiösa grupper har förstås också påverkat, som indianer, kreoler, javanesiska, holländska, libanesiska, portugisiska, tyska, kinesiska, indiska, judiska och franska hugenotter.
Numera är Pom en festrätt för alla Surinams etniska grupper som serveras vid födelsedagar och andra fester och som räknas som nationalrätt.
Pomtajer är en rot som kassava men från en annan familj. Roten har olika namn på olika platser. I vissa länder i Sydamerika, det kallas malanga. Rå pomtajer är giftig och måste tillagas innan den äts. När portugiser introducerade rätten för länge sedan användes potatis och inte pomtajer. Men eftersom potatis behövde importeras byttes den ut mot pomtajer. Kassava kan vara en ersättning om pomtajer inte går att hitta, eller kanske potatis.
Här förmedlar vi ett recept från sajten 196 flavors.
Ingredienser till Pom för 4 personer:
1 hel kyckling, på 1 till 1 ½ kg
900 g salt fläsk eller kycklingkorv
1- 1 ½ kg pomtajer (eller taro
8 tomater, skalade och hackade eller en burk tärnade tomater (500 g)
2 gula lökar, hackade
3 selleristjälkar, tärnad
2 kycklingbuljongtärningar
1 msk muskot
Saft av en apelsin
Saft av 2 citroner
3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, hel
1 msk socker
1 ½ dl vegetabilisk olja
Salt och peppar
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar. Krydda med salt, peppar och muskot. Skiva korven.
Hetta upp lite olja i en kastrull, stek kycklingbitarna och korvskivorna i några minuter. Ställ åt sidan.
Bryn löken i samma panna i 7-8 minuter. Tillsätt tomater, vitlök och selleri.
Lägg tillbaka kyckling och korv, täck med vatten. Tillsätt buljongtärningar och röd chilipeppar (tillval).
Tillaga under lock på medel låg värme i 25-30 minuter. Töm kokvätskan i en skål och ställ åt sidan.
Skala och skölj pomtajer. Riv pomtajer för hand eller med en matberedare.
Blanda den med lite av kokvätskan från köttet samt apelsin- och citronjuice vilket ger en klibbig deg. Tillsätt socker.
Fördela hälften av pomtajerblandningen i en väl smord ugnsform. Fördela kycklingblandningen ovanpå och täck med resten av pomtajerblandningen.
Häll resterande juice ovanpå och grädda i två timmar: en timme under lock på 225° C och en timme utan lock på 175° C.
Pom är färdig när den är brun ovanpå och en gyllenbrun juice kommer ut när man petar med en kniv.
Servera med ris eller bröd.
Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pom_(dish)
http://gosouthamerica.about.com/library/blsur2.htm
http://www.196flavors.com/2013/03/03/suriname-pom/
http://www.recipeisland.com/blog/45739/
2 comments for “Pom – Surinams festrätt nummer ett”