Surinam firar sin självständighet

Surinam blev självständigt från Holland 1975. Det firas den 25 november varje år. Det är dock lätt att tro att landets historia började i och med att européerna kom dit, men så är inte är fallet.

Maronifloden i Surinam vid soluppgång. Foto: Patrick Wilhelm

Under 1600-talet slogs Storbritannien och Nederländerna om herraväldet över det som idag är Surinam. Holländarna tog hem segern och gjorde det till sin koloni. Vad de som bodde i området där tyckte om detta framgår inte av historien. För att få hjulen att snurra hämtades arbetskraft från Afrika, dessa kom dock inte dit av egen fri vilja utan fraktades dit som slavar. Efter att slaveri avskaffades började man importera annan arbetskraft, från bland annat Indien och Indonesien. Idag utgörs ungefär hälften av landets nuvarande befolkning av ättlingar till slavarna och invandrare från Indien och Indonesien. Surinam är idag ett av de mest mångkulturella länderna i Sydamerika.

125px-Flag_of_Suriname.svg

Som koloni gick Surinam under namnet Holländska Guyana och Nederländska Guyana och landet blev självständigt 1975. En stor del av Surinam består av tropisk regnskog och där finns en mycket artrik flora och fauna. Surinam har två årstider, en med fukt och värme och en som är svalare och torrare, men som ändå innebär temperaturer långt över 20 grader. Surinam är väldigt urbaniserat; befolkningen bor huvudsakligen längs kusten och främst i huvudstaden Paramaribo.

När man läser om tidigare kolonier är det lätt att tro att länderna inte har någon historia innan västerlänningarna kom dit. Så är det förstås inte. Man har beräknat att före européernas ankomst i början av 1500-talet bodde det uppskattningsvis 30 miljoner människor i Sydamerika. De infödda hade inte någon motståndskraft mot de europeiska sjukdomar och de feodalsystemet, ett grymt system med slavarbete på plantager och i gruvor, reducerade kraftigt den amerikanska ursprungsbefolkningen. För att ersätta den förlorade arbetskraften importerades därför slavar från Afrika. Efter cirka 200 år hade den ursprungliga befolkningen reducerats till 10-15 procent av den ursprungliga.

Pom är festrätten nummer ett i Surinam. Även i Nederländerna är Pom populärt när det drar ihop sig till fest. Kanske något att fira Surinams självständighetsdag den 25 november med. Pom kombinerar tre centrala ingredienser: kyckling, citrusjuice och pomtajer (Xanthosoma sagittifolium).

Vill du läsa mer om Surinam – gå in på Utrikespolitiska institutets landguiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *