Kokoskyckling från Kenya

I dag – den 16 november – är det den Mångkulturella matdagen och Kultursmakarna vill gärna uppmana alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen.  Kultursmakarna uppmanar även skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag – och gärna många andra dagar också. 

För några år sedan uppmärksammade Lemshaga akademi dagen och  ägnade en skoldag åt mångkultur. Skolköket lagade denna kenyanska kokoskyckling dagen till ära. ”Maten var jättegod” hördes hela tiden av såväl barn som vuxna. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.

Det kenyanska köket är inte särskilt varierat och många kenyaner har inte råd med olika sorters mat. Huvudmåltiderna kan bestå av potatis, kyckling, kött ofta i form av grytor. Bulkvaran är dock antingen Irio, en potatis-majs-bön-gryta eller Ugali, en ganska hård majsmjölsgröt.

Det indiska köket har påverkat det kenyanska. Många indiska rätter har blivit typiskt kenyanska. I Kenya äter man mycket kyckling, men också nöt-, får-, get- och kamelkött. Tomat, lök, ingefära och chili används i så gott som all mat och längs kusten används ofta kokosmjölk.

Här förmedlar vi ett recept från IcaKuriren på Kenyansk kokoskyckling. Denna rätt serverade Lemshaga akademi när skolan uppmärksammade den Mångkulturella matdagen den 16 november 2015.

 

Kenyansk kokoskyckling Foto: Caroline Maino

Kenyansk kokoskyckling
Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 4 portioner: 
1 (ca 1,3 kg) färsk kyckling
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar
2 msk olja
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk rivet citronskal
1 msk tomatpuré
2 dl kokosmjölk
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Dela kycklingen i portionsbitar. Skala och hacka lök och vitlök. Dela pepparn längs med, skrapa ur kärnorna och skär den i tunna strimlor.
Hetta upp oljan till medelvärme i en gryta. Lägg i löksorterna, peppar, ingefära, curry, salt och socker. Rör om och låt allt fräsa cirka 1 minut.
Lägg i kycklingen och låt den bryna på båda sidor i cirka 5 minuter.
Tillsätt citronskal, tomatpuré och kokosmjölk.
Lägg på lock och efterstek kycklingen i cirka 25 minuter. Rör ner persiljan.
Servera med kokt ris.

2 comments for “Kokoskyckling från Kenya

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *