Dolmar är husmanskost i Turkiet, där de serveras med sallad eller yoghurt till. Om det var Karl XII som ”tog hem” dolmar till Sverige från det Osmanska riket när han var där och krigade för snart 300 år sedan eller om det bara råkar vara så att både Turkiet och Sverige har dolmar i sin husmanskost tvistar de lärde. Säkert är i alla fall att det är en gammal tradition att linda in kött, ris, linser med mera i blad från kål eller vinplantor. I Turkiet och Sverige liksom i flera länder på Balkan och i Mellanöstern. Namnet Dolma kommer från turkiskan som betyder ”att fylla i”.
Den 29 oktober är det Turkiets nationaldag, säkert äts en hel del dolmar även denna dag.
Ingredienser för 4 personer
1 burk vinblad
1 kg lamm- eller köttfärs
5 dl grötris
2 stora gula lökar
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Turkisk yoghurt
Gör så här:
- Avsalta vinbladen genom att spola bladen ordentligt under rinnande kallt vatten eller i upprepade vattenbad.
- Blanda färsen med finhackad lök, ris, salt och peppar.
- Lägg ut vinbladen på en arbetsbänk med undersidan uppåt. 6-8 åt gången. Bladets spets uppåt och nedre delen mot dig själv.
- Ta en sax och klipp av alla skaft i roten.
- Lägg en matsked av färsblandningen horisontellt på varje blad.
- Vik in höger och vänster sida av bladet ovanpå köttfärsen.
- Rulla sedan nedifrån uppåt tills köttfärsen är helt inbakad i bladet.
- Sätt den ihopvikta dolman i en kastrull längs väggen. Fyll på inåt allt eftersom du rullar dem. De ska sitta mycket tätt så att de inte öppnas under kokningen.
- Börja på nästa lager så fort ett lager är fullt. Ta ett mindre kastrullock än kastrullen själv och sätt över dolman så att locket håller ner dem i botten.
- Lägg en tyngd ovanpå så att locket inte flyter upp och dolmarna öppnar sig.
- Fyll vatten tillräckligt så att det passerar lockets kant men inte mer.
- Låt koka i 20-25 minuter.
- Häll bort vattnet med locket kvar i för att hålla dolmarna på plats.
- Plocka upp en och en med ett greppverktyg
- Servera med en stor klick iskall turkisk yoghurt.