29 oktober firar Turkiet sin självständighet

Mustafa Kemal Ataturk Foto: Wikimedia

Mustafa Kemal Ataturk
Foto: Wikimedia

Den 29 oktober firas Turkiets nationaldag. Dagen firas för att republiken Turkiet grundades 1923 efter att ha erkänts självständig från det Osmanska riket. Alla som är kommunalt anställda är lediga och man firar dagen med sånger, danser och fester i hela landet. 

Byggnader och flaggstänger pryds av den turkiska flaggan och Atatürk firas. I alla turkiska städer står minst en staty föreställande den forna presidenten Mustafa Kemal Atatürk.1923, samtidigt som landet grundades blev Atatürk vald till president. Han förde landet i västlig riktning och gjorde omfattande moderniseringar. Bland annat införde han det latinska alfabetet och han avskaffade flera religiösa ämbeten. Även språket moderniserades från arabiskt och persiskt inflytande. Han var president fram till sin död 1938.

Achmet Önal Foto från Facebook

Achmet Önal
Foto: Facebook

– Nationaldagen har historisk betydelse eftersom Turkiet för nästan 100 år sedan blev en nationalstat och självständigt. Firandet i Turkiet är som en fest på gator och torg och skulle kunna jämföras med Norges 17:e maj. Här i Sverige sker firandet hos våra föreningar med olika kulturella tillställningar, med artister, folkdans, diktuppläsning mm, säger Ahmet Önal, ordförande, Svensk-Turkiska Riksförbundet.

Turkisk mat är påverkad av traditioner inom hela det gamla Osmanska riket från Mellanöstern till Nordafrika och Balkan, men här finns också spår av Centralasien, till exempel det flitiga användandet av yoghurt.

En måltid inleds ofta med en soppa (çorba), ofta baserad på röda linser, också gärna med bulgur, rödpeppar, grönsaker. İşkembe çorbası, inälvssoppa, äts oftast till frukost eftersom den anses vara bra mot bakrus.

Längs kusterna finns förstås ett stort utbud av fisk och skaldjur, i övrigt äter man mycket lamm, nötkött och kyckling. Grillat kött finns i en mängd former: döner kebap (roterande kebab) som spritt sig över världen, shish kebab (şiş kebap, små köttbitar på spett) och malt kött på spett med olika kryddningar och vars namn visar från vilken provins rätten kommer. Populära varianter är Urfa kebabı och Adana kebabı. Formade till avlånga köttbullar kallas färsrätterna köfte.

Dolmar Foto från Wikimedia

Vindolmar
Foto: Wikimedia

Men trots mycket kött är det grönsakerna som utgör basen för varje välkomponerad måltid. Den populäraste grönsaken är aubergine (äggplanta, på turkiska patlıcan), som kan tillagas på oändligt många sätt – fyllda, kokta, stekta, som bas i grönsaksröror, till sallader. Även tomater och paprikor fylls gärna med ris och kanske köttfärs som dolma (samma ord som i svenska kåldolmar och ett av relativt få turkiska ord som lånats in i svenskan).

Yoghurt förekommer i en mängd sammanhang, i soppor, som tillbehör till kött- och grönsaksrätter, som bas till den ravioliliknande rätten mantı, utspädd med vatten och lättsaltad som den populära måltidsdrycken ayran, med vitlök, riven gurka och dill som förrätten cacık (liknande grekisk tzatziki).

Turkiska efterrätter är ofta mjölkbaserade och mycket söta. ”Turkisk konfekt”, lokum, tillverkas av stärkelse och socker och smaksätts med nötter och/eller dadlar.

Vi föreslår turkiska vindolmar att fira självständighetsdagen med. Här är ett recept.

På grund av de oroligheter som förekommer i gränsområdet mot Syrien och Irak finns det anledning att följa utvecklingen om man tänker besöka Turkiet. Det kan man till exempel göra på UD:s hemsida.

Källa:
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *