Dagen då det lutar åt fisk

För vissa är lutfisk det godaste som finns, andra skyr den som pesten. I vilket fall som helst är fredagen före alla helgons dag en speciell dag då den som vill fira denna speciella fisk kan passa på, för då är det Lutfiskens dag.

Lutfisk i Mollösund Foto: Caroline Maino

Lutfisk i Mollösund
Foto: Caroline Maino

Det är lätt att det blir många skämt när det är dags att äta Lutfisk. I alla fall är det så i vår familj. När jag tänker efter är det nog så att det är samma roligheter som upprepas år från år. Det är troligen en del av traditionen att säga nu är det dags att äta leanfish. Vi äter alltid Lutfisk på juldagen. Personligen tycker jag att det är det godaste på julbordet så det är en dag jag ser fram emot.

På juldagen har julstressen lagt sig och julfriden trätt in. Så dagen blir en njutningens dag. Förberedelserna är lika viktiga. Vi diskuterar alltid noga vem som köper fisken, hur den ska lagas och att det gäller att göra rätt. När vi väl sedan sitter runt bordet konstaterar vi alla att i år var den nog godare än förra året, det är också en del av familjetraditionen. Förra året var frågan om vad skulle hända när vi firade julen i Berlin, har de lutfisk där kunde man ju undra. Nu var målet med resan inte att hitta tyskarnas variant på lutfisk så att vi inte hittade var inget problem. Däremot fanns det massor av fisk i kyldiskarna när vi kom åter till Sverige, dessutom var priset nedsatt. Så vi kunde njuta hur mycket som helt utan att tömma kontot.

200px-ForkLutefisk

Lutfisksbild lånad från Wikipedia

Enligt Wikipedia är Lutfisk en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut innan den slutligen kokas. Sättet att ta hand om fisken kommer troligen från Nederländerna och norra Tyskland och är känd sedan senmedeltiden. I dag är det bara vi i Norden som har kvar traditionen och de flesta äter fisken kring jul. Förr var lutfisk speciell högtidsmat och serverades även vid påsk, midsommar och vid begravningar. Undra vad folk skulle säga om de fick Lutfisk till begravningskaffet idag, kan man ju undra.

Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag. Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul.

I Sverige serveras Lutfisken tillsammans med kokt potatis, vit sås och senap. Vi i vår familj har alltid gröna ärter till. I vissa delar av Jämtland äter man fisken på tunnbröd med messmör till.

Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag.

250px-Lutfisk

Så här kunde det se ut när man förberedde lutfisken förr. Bild från Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *