Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré

Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod, skriver sajten Allt om lutfisk.

Lutfisk i Mollösund Foto: Caroline Maino

Lutfisk i Mollösund
Foto: Caroline Maino

Där finns många recept på lutfisk, allt ifrån den klassiska lutfisken till helt nykomponerade.
Här förmedlar vi ett recept från Lutfiskens Vänner i Lappland; Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor. Kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som alltid är sista fredagen före Alla helgons dag.

Ingredienser för 4 portioner:
4 portioner kokt lutfisk
150 g souvas, lättrökt renstek
1 msk smör
4 smörade hårda tunnbrödsskivor

Puré:
8 – 10 mandelpotatisar
5 jordärtskockor
1 – 2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1 msk smör
salt
nymalen vitpeppar

Lutfisk med souvas

Lutfisk med souvas.

Sås:
20 g torkade eller 1 liter färska trattkantareller
2 finhackade schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
1 – 2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk viltfond

Skala och skär potatisen och skockorna i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av spadet. Ånga av. Mosa potatisen och skockorna. Späd med mjölken och grädden. Klicka i smöret. Vispa moset slätt. Smaka av med kryddorna.

Blötlägg den torkade svampen. Häll av vattnet. Fräs den och löken lätt brynta i smöret. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölken, grädden och fonden. Koka till simmig konsistens. Smaka av såsen.

Strimla renköttet. Fräs det hastigt i smöret.

Bottna fyra varma tallrikar med purén. Lägg lutfisken i mitten. Krydda med lite salt och stött kryddpeppar. Ringla över såsen. Toppa med renköttet. Bjud tunnbrödet till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *