Polens andra nationaldag firar självständighet

Den 11 november firar Polen sin andra nationaldag, vid sidan av 3 maj. Denna gång firas självständighetsdagen – den dag då landet blev fritt igen efter att i 123 år varit bortsuddat från Europas karta. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Men efter att de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget återfick Polen sitt oberoende.

Mieszko I av Polen teckning av Jan Mateiko från Wikipedia

Mieszko I av Polen
teckning av Jan Mateiko från Wikipedia

Polen ligger mitt i Europa och har en väldigt turbulent historia. På 900-talet enades polanerna och övriga västslaviska folk i området mellan floderna Wisła, Warta och Noteć under en härskare som hette Mieszko I.

Under 1400-talet skapades ett sammanhängande polskt välde från Östersjön till Svarta havet.  På 1560-talet deltog Polen i det nordiska sjuårskriget. Det blev inledningen till en sekellång kamp mellan Polen och Sverige om herraväldet över Östersjön.

Under 1700-talet blev landet mindre och mindre för att till slut försvinna. Efter att August den starke dog 1733 härjade det polska tronföljdskriget till 1735. I det deltog även Ryssland, Österrike och Frankrike. Kriget slutade i totalt kaos i Polen vilket gjorde att Ryssland, Österrike och Preussen utnyttjade oredan. 1772 la de länderna beslag på delar av Polens territorium. För att försöka rädda Polen som land antogs den 3 maj 1791 så kallade 3-majkonstitutionen. Drivande politiker i sejmen, den viktigare av den polska nationalförsamlingens två kamrar, hade efter en fyra år lång session lyckats utforma en modern grundlag. Därmed blev Polen det andra landet i världen att få en demokratisk konstitution, efter USA och dess grundlag från 1787.

Den polska örnen. Foto: Caroline Maino

Den polska örnen.
Foto: Caroline Maino

Konstitutionen skapade politisk jämställdhet mellan stadsbor och adel. Trots det fortsatte klassamhället. Men bönderna fick skydd i lagen mot livegenskap. Polens nya grundlag blev en milstolpe i den europeiska traditionen. Men Europas stormakter, Ryssland, Preussen och Österrike kände sig hotade och ansåg att denna nya grundlag var revolutionär och att deras inflytande i det nya demokratiska Polen skulle bli betydligt mindre än tidigare.

Ett år efter att grundlagen antagits på det Kungliga Slottet i Warszawa revs den upp av ryssar och en fraktion polacker. Under de närmaste tre åren delade stormakterna upp Polen tre gånger. Efter en delning 1795 fanns staten inte längre kvar på Europas karta utan var uppslukad av Ryssland, Preussen och Österrike.

Under första världskriget var de polska områdena ett slagfält för de tre ockupationsmakterna: Tyskland, Österrike och Ryssland. För alla tre slutade kriget med nederlag. Detta ledde till att Polen den 11 november 1918 återfick sin självständighet. Statsöverhuvud för den nya republiken blev den före detta socialisten och ledaren för befrielsekampen, Józef Piłsudski.

Självständighetsdagen firas i Krakow Foto från Wikipedia

Självständighetsdagen firas i Krakow
Foto från Wikipedia

Den 11 november är en officiell helgdag i Polen och skolor, banker, myndigheter och de flesta privata företag håller stängt. Dagen firas med ceremonier och parader. Många kyrkor håller speciella mässor. Många hus, bussar och spårvagnar smyckas med den polska rödvita flaggan.

Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin.
Källor:
http://www.timeanddate.com/holidays/poland/independence-day
http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/europa-historia/polens-historia#

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *