Med en kryddstark getstuvning firar Angola nationaldag

Angola grundades som en portugisisk koloni i sydvästra Afrika. Matkulturen präglas starkt av de gamla kolonialherrarna som inte bara tog med sig portugisiska maträtter och metoder, utan även kom med influenser från sina andra kolonier. Detta har gjort att det angolanska köket i dag har mycket gemensamt med det brasilianska. Caldeirada de Cabrito är en traditionell angolansk getstuvning som gärna äts på självständighetsdagen den 11 november

Caldeira da cabrito äts gärna den 11 november i Angola.

Caldeira da cabrito äts gärna den 11 november i Angola.

Maten i Angola är varierande och smakrik, med stapelvaror som fisk, viltkött, mjöl, bönor, ris, fläsk och kyckling samt grönsaker som sötpotatis, tomater, lök, cassava och okra som tillagas i grytor. Utbudet av fisk och skaldjur är rikt tack vare landets långa kustlinje. Färsk hummer kan fiskas direkt vid kusten. Tropiska frukter är det också gott om. Kaffeodling är en större inkomstkälla som exportvara, och de bördiga områdena i landet gör att jordbruket är en annan viktig inkomstkälla. Vitlök är en populär krydda, som gör rätterna kryddiga. Till maten serveras ofta såser.

En angolansk rätt är cozido de bacalhau, eller tillagad kall fisk med grönsaker som äts kring jul.
Självständighetsdagen firas ofta med Caldeirada de Cabrito, en traditionell angolansk getstuvning som serveras med ris. I den blandas portugisiska och angolanska ingredienser och kombinerar smaker av chorizo och get tillsammans i en fyllig och smakrik gryta som får en extra stark kryddning av en Piri Piri-sås. Här förmedlar vi ett recept från easyportugueserecipes.com 

Ingredienser för 3-4 portioner:
500 g getkött
50 g chorizo, skuren i bitar
Salt
4 vitlöksklyftor, krossade
1-2 dl vitt vin
500 g potatis, skuret i tjocka bitar
2 gula lökar, hackade
2 tomater, hackade
4 vitlöksklyftor, hela
1 röd paprika, skivad
1 tsk paprikapulver
1 tsk olivolja
1 tsk piri piri-sås
Gör så här:
1) Skär getköttet i bitar och krydda med olivolja, piri piri och krossad vitlök. Låt marinera i 3-4 timmar.
2) Stek getköttet och marinaden i en stekpanna i 2-3 minuter. Ställ åt sidan.
3) Skala och skär potatisen i bitar. Krydda den med salt och paprikapulver.
4) Lägg ingredienserna I en gryta I lager på lager. Börja med lök, fortsätt med paprika, getkött, tomat och till sist chorizo och hela vitlöksklyftor
5) Häll på det vita vinet så att det täcker.
6) Sätt på ett lock och låt sjuda i 30-35 minuter på mellanvärme tills allt är genomkokt. Rör runt ordentligt så att det inte fastnar i botten.
7) När rätten är klar server den med ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *