Den kambodjanska maten består till största delen av ris och grönsaker som serveras tillsammans med fisk, kött eller skaldjur. Ris odlas i landet och utgör basen i de flesta maträtter. Fish Amok är Kambodjas nationalrätt och kan passa på landets nationaldag den 9 november. Rätten består av havets läckerheter kokta i kokosmjölk, kryddat med curry och serverat i bananskal. Till rätten serveras oftast ris.
I Kambodja odlas även den speciella kampotpepparn – läs mer om den.
Ingredienser för 4 personer
500 g fisk eller kött
Citrongräs
Vitlök
Citronblad
Gurkmeja
Salt
Buljong
1 dl vatten
1 dl kokosmjölk
Gör så här:
- Blanda alla kryddor och fräs i lite olja i en panna
- Häll på vattnet och låt koka en liten stund
- Tillsätt kött eller fisk, buljongen, kokosmjölken
- Salta
Om du valt att ha fisk i grytan sjuder du fisk lätt några få minuter
Om du valt att ha kött i grytan måste koktiden anpassas till det kött du valt, kan behöva kokas i upptill 1,5 timme om köttet är segt. Provsmaka efter hand.
Servera med kokt ris.