Kampotpeppar från Kambodja

Kampotpeppar
Foto: Taguelmoust

Kampotpeppar (Piper nigrum) är en typ av peppar som odlas i provinsen Kampot i Kambodja och anses vara en av världens främsta sorter.

Svart kampotpeppar har toner av eukalyptus och mynta i både doft och smak, och precis som röd kampotpeppar har den en tydlig hetta med lång eftersmak.

Kampotregionen ligger i södra Kambodja vid Thailands norra gräns. Klimatet har perfekta förutsättningar för odling av peppar där jorden vid foten av Elefantbergen bidrar till att ge Kampotpeppar sin unika smak.

Växtförhållandena är bara en av flera faktorer av betydelse för produktionen av Kampotpeppar. Kunskapen om pepparodling och produktion har delats från generation till generation i Kampotregionen sedan åtminstone 1200-talet.

Kampotpeppar finns i fyra färger – grön, svart, röd och vit. Alla kommer från samma planta och är bara olika steg i fruktens mognad.

Krabba med grön kampotpeppar
Foto: Black Palm

+ Grönpeppar skördas före mognad och måste konsumeras inom tre dagar efter att den har skördats. Grönpeppar har en frisk smak av citrus och är mildare i smaken än den torkade sorten. Därför används den i första hand till skaldjur, t ex krabba och räkor.

+ Svartpeppar är grön peppar som förvällts samt soltorkats i tre till fyra dagar. Svartpeppar, kan hålla i många år om den lagras på rätt sätt.

+ Rödpeppar är fullt mogna bär som skördas när de blivit röda. Bären måste plockas i rätt ögonblick, innan de blir övermogna. De förvälls samt torkas i solen i tre till fyra dagar. De röda pepparkornen är söta och runda i smaken samt mildare än svartpeppar. Rödpeppar är betydligt mindre vanlig än svart- eller vit- eller grönpeppar men mycket eftertraktad.

+ Vitpeppar kommer från mogna bär. När de är helt mogna får de en  ljus röd färg. Då skördas de och lämnas i varmt vatten tills skalen faller bort. Kärnorna i pepparkornen torkas sedan i tre till fyra dagar. Vitpeppar smakar mindre då en viss del av smaken försvunnit när skalen tagits bort. Vitpeppar används när färgen på svart eller röd peppar skulle förstöra den visuella effekten av mat, till exempel i en vit sås.

Kampotpeppar går att köpa i välsorterade butiker och på nätet. Även i presentförpackningar. Kostar lite mer än andra pepparsorter, men är i gengäld en unik smaksättare när du vill tillaga något extra välsmakande eller ge bort som gåva.

Den 9 november är det Kambodjas nationaldag och då kan man laga  ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt, även om det inte ingår kampotpeppar i receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *